színpadon a Bordó Sárkány

2021.01.29. 18:56

„A dalaink eddig sem a felszínről szóltak”

Koncert, lemez, videó: erősen kezdi az új évet a Bordó Sárkány Régizene Rend.

Fotó: Bordó Sárkány-archív

Végre táncra perdülhetnek szombaton a debreceniek, igaz, egyelőre csak a nappaliban; a Bordó Sárkány ugyanis nemrég örvendetes eseményt hozott létre közösségi oldalán:

szombaton online élőkoncerttel jelentkeznek, így a hosszú hónapok egyhangú hétvégéi után sokak örömére most a világzene dallamaival gazdagodhatunk.

A népszerű debreceni zenekar frontembere, Dickmann Roland nemrég a Naplónak mondta el a legfontosabb tudnivalókat a streambulival kapcsolatban, mely a debreceni Incognito Klubból profi hang-és képminőségben egy sikeres pályázatnak köszönhetően valósul meg. A zenészt megkérdeztük, miként valósítható meg a közönség figyelmének fenntartása és az aktív zenekari munka a világjárvány időszakában.

Dickmann Roland | Fotó: Kiss Annamarie

– A tavasszal kialakult helyzet idején hoztuk létre a közösségi oldalunkon a Sárkány Tv-t, hangszerbemutatókkal, saját dalok egy-két hangszerre ültetett újraértelmezésével, „kívánságműsorral” azért, hogy ha csak az online felületen is, de megmaradjon a kapcsolat a közönséggel. A kezdeményezés tizenegy adást élt meg, és csaknem negyvenezer ember látta – kezdte a frontember. Mint mindenki más, a Bordó Sárkány is azt reméli, hogy tavasszal kinyithat az ország. A zenekar áprilistól tervezi a visszatérést, és ezzel az új lemez megjelenését is. – Talán a járványhelyzet miatti elszigeteltségre adott kompenzációként ebben az időszakban kifejezetten gyors és vidám hangulatú dalok születtek. Az instrumentális dalokhoz elég egy hangulat az adott pillanatban, de a szöveges dalokat is lehet függetleníteni az adott helyzettől:

„a gyakran témaként szolgáló emberi kapcsolatok esszenciái sem változnak, még a világjárvány idején sem, a dalaink pedig eddig sem a felszínről szóltak”

– folytatta Dickmann Roland.

Kitért arra, is hogy próbáik is különlegesek, mivel a zenekar debreceni és budapesti zenészekből áll össze. ­-­ Ezen túl, minden hangszerünk akusztikus, így lakásban is tudunk próbálni. Mivel nincsenek koncertek, dalírásra fordítjuk az időnket; bár még a negyedik lemez sincs teljesen kész, már az ötödiken dolgozunk – tudatta, majd megjegyezte: fontos, hogy folyamatosan dinamikában maradjon a dalírással kapcsolatban, mivel az összes zenei tevékenység közül neki ez a legfontosabb. A zenész, meglovagolva a pandémia hullámait, még több dalt írt, mint korábban.

Kattintásnyira a szombat esti láz

Megtudtuk azt is, hogy a középkori világzene mesterei igyekeztek tartani a kapcsolatot a legnehezebb időszakokban is:

sokat utaznak egymáshoz, hogy közösen próbálhassanak, zenekari megbeszéléseket szerveznek, így sikerült megőrizniük azt a dinamikai szintet, amire szükség van.

Erről a debreceni közönség január 30-án, szombaton 18 órától személyesen egy kattintással meggyőződhet, ha felkeresi a Bordó Sárkány Facebook-oldalát. A koncerten régi, közkedvelt dallamok, illetve saját szerzemények mellett igazi kuriózumot is hallhatunk majd, de erről a zenekarvezető több részletet nem árult el.

SZD

Borítókép: az együttes muzsikáját az elmúlt években több korosztály megkedvelte: a gyerekektől a szépkorúakig népszerű zenéjük

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában