gyász

2020.11.05. 16:23

Elhunyt Boros László mesterszakács

Ezer szállal kötődött a hajdú-bihari gasztronómiához.

Fotó: Facebook / Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség

Elhunyt Boros László Venesz-díjas szakácsmester

- tudatta Facebook-oldalán a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség csütörtökön.

Mint a posztban írják, szakképesítését 1968-ban szerezte meg Debrecenben, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakmunkásképzőben. Tanulóéveit a Hajdú-Bihar megyei Vendéglátó Vállalatnál töltötte, majd a vállalat tapasztalatszerzésként az akkori NDK-ba, Erfurtba küldte a Hotel Erfurter – Hofba. Miután megtapasztalhatta, hogy milyen a külföldi munka, visszatérése után sorkatonai szolgálatot teljesített, itt is szakmájához hűen, szakácsként dolgozott. 1982-ben egy nagy lépésként következett a Hungária étterem konyhafőnöki posztja, majd onnantól kezdve elkezdődött konyhafőnöki pályafutása egészen 2011-ig. Fontos volt számára a szakmai utánpótlás nevelése, a hagyományok őrzése, ezért 1975 óta vett részt a tanulóképzésben gyakorlati oktatóként és vizsgaelnökként is – mutat rá a gasztronómiai szövetség.

Venesz József-díjjal, a Gasztronómia Követe és az Év gasztronómusa címmel elismert szakácsmester és mesterszakács volt. A szövetség 2019-ben életműdíjjal jutalmazta.

Boros Lászlóval 2015-ben beszélgettünk, ez a cikk ide kattintva olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában