fotókkal

2020.10.05. 15:24

Szabó Magdára emlékezik a „holtig haza”

Szabó Magda születésének 103. évfordulóján, október 5-én a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma és a város önkormányzata megemlékezést és koszorúzást rendezett az író hamvait is rejtő családi sírhelynél a Debreceni Köztemetőben.

Fotó: Kiss Annamarie

A megemlékezés kezdetén Kovács-Győri Zsuzsa Kornélia református lelkész, vallástanár tartott áhítatot, majd Kóti Katalin, a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának tanára mondott – Szabó Magda alkotásaihoz, majd közvetlenül személyéhez fűződő számos élményének felidézésével emlékező – beszédet, tudatta közleményben a debreceni önkormányzat.

Puskás István, Debrecen kulturális ügyekért felelős alpolgármestere megemlékezésében többek közt elmondta: külföldi útjai során gyakran keres fel könyvesboltokat azt kutatva, hogy az adott ország könyvkínálatában mi található meg a magyar irodalomból.

Nagy örömmel tapasztalja, hogy gyakorlatilag nincs Európában olyan ország, olyan könyvesbolt, ahol ne lehetne találkozni Szabó Magdának legalább egy művével.

Ez év elején a világ egyik legfontosabb napilapja, a New York Times – melyet milliók olvasnak – hosszú cikkben éltette az Abigél akkor megjelent angol fordítását. A mai napon pedig a legismertebb internetes közösségi felületen a magyar író műveinek angol fordítója Szabó Magda születésnapja alkalmából Londonból küldött a debrecenieknek is egy üdvözletet, s emlékezett meg a számára oly kedves alkotóról.

Olaszországban a legfontosabb online irodalmi portál egy kiváló olasz írónő tollából származó cikkel emlékezett Szabó Magdára. Nekünk, debrecenieknek – köztük a dóczysoknak – ily módon tehát bőven van okunk büszkeségre – mondta Puskás István. Nem elég azonban csupán büszkének lennünk arra, hogy Szabó Magda ennyi élményt adott a magyar olvasóknak, s világszerte olvasók tízezreinek. Hálásnak kell lennünk azért is, mert neki köszönhetően Debrecen neve ilyen jól ismert lett a világban. Akkor emlékezünk rá jól, ha együtt éltetjük tovább Szabó Magda emlékét, éltetjük azokat az értékeket, melyeket ő közvetített irodalmi munkásságával, s melyeket mindannyian magunkénak tudhatunk.

A résztvevők ezt követően megkoszorúzták a sírhelyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában