tiktokra is felrakják

2020.10.05. 20:16

Közös tánccal emlékeztek Szabó Magdára Debrecenben

A flashmobon közel száz diák vett részt, akik élvezettel adták át magukat a tánc világának.

MP

Fotó: Molnár Péter

Szabó Magda írónő idén töltené be a százharmadik életévét.

Születésnapja alkalmából hétfőn a Szabó Magda Emlékház flashmobbal készült, amelyben a Dóczy-gimnázium diákjai kapták a főszerepet.

Az írónőnek pályája során számtalan világsikerű regénye született, napjainkban pedig több, írásából készített film is nemzetközi elismerésben részesült. Az írónő hagyatékát a Szabó Magda Emlékház őrzi szülővárosában, immár három éve. Mindig Debrecenről írt, nem feledte a cívisváros egyetlen szegletét sem, és ezt a szellemiséget őrzi az emlékház a személyes tárgyak mellett.

– Saját kezdeményezés volt a flashmob, amit a kolléganőmmel, Erdei Enikővel együtt találtunk ki. Úgy gondoltuk, hogy Szabó Magda születésnapján amellett, hogy az időseknek szóló programjaink évről évre mindig megjelennek, szerettük volna egy kicsit megmozdítani a fiatalabb generációt is. Célcsoport volt a megjelenő gimnazista korosztály, akiket egy kicsit nehezebb kibillenteni a saját világukból – válaszolta a Napló kérdésére Pinczés Orsolya, az Emlékház múzeumpedagógusa. – Azt gondoltuk, hogy az lesz a jó megoldás, ha mi helyezkedünk bele az ő világukba, és ezért találtuk ki a flashmobot. Nem titok, hogy egy videómegosztóra hagyatkoztunk, és a TikTokra próbáltunk koncentrálni. Előtérbe helyeztük azt, hogy a mai gyerekek ezt az oldalt használják. Egyértelmű volt, hogy a Dóczy-gimnázium diákjait vonjuk be a táncba, hiszen az iskola udvarán helyezkedik el az emlékház is – tette hozzá.

Fiatalok megmozgatása

Az iskola vezetése pozitívan állt a kezdeményezéshez, és partnerként vett részt a folyamatban. – Az iskola vezetésének a segítségével sikerült a diákok figyelmét felhívni, és megmozgatni a kívánt korosztályt. Mikor megtudták a fiatalok, hogy TikTok-videó készül a flashmobból, valamint a Für Elise-re kell táncolni – mondanom sem kell, hogy mindenki ismeri " target="_blank" rel="noopener noreferrer">ezt a remixet – egyre többen jelentkeztek – osztotta meg Pinczés Orsolya.

Fotó: Molnár Péter

– Hatalmas örömömre szolgált, hogy az emlékház felkért a flashmobos megmozdulás koreográfiájának betanítására – jelentette ki Badacsony Róbert táncpedagógus. – Megkerestek az intézmény részéről, hogy a Für Elise zeneszámhoz kötődően kellene egy rövid összeállítást tanítani a gyerekeknek. Ez egy eléggé nagy feladat volt, és meg is kötötte a kezemet. A YouTube-on található változatok adtak néhány ötletet a koreográfiához, és instrukcióként kaptam, hogy Szabó Magda könyve szerepeljen a táncban – részletezte, majd hozzátette: a gyerekek maximálisan partnerek voltak, és természetesen a tánc fiatalos jellege motiválta is őket.

VKf

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában