idén is összeköt

2020.09.25. 09:47

Ebben az évben sem marad el a Malter Filmfesztivál

Immár hetedik alkalommal rendezik meg a hazai és külföldi rövidfilmek seregszemléjét.

Fotó: Napló-archív

Ahogy azt már a közönség megszokhatta, ebben az évben is a debreceni Apolló mozi ad otthont a Malter Filmfesztiválnak, mely hazai és külföldi rövidfilmekkel és animációs filmekkel várja a közönséget október 16. és 17. között. Az előző seregszemlékhez hasonlóan a főszervező Hutanu Emil „előzsűrizi” majd a beérkezett versenyfilmeket, melyek listája szeptember 28-tól lesz elérhető az Apolló mozi honlapján. A debreceni filmszínház vezetőjét, Fejér Tamást a Napló a részletekről kérdezte. Mint azt az Apolló igazgatója elmondta, rajta kívül még két szakember, Váró Kata Anna filmesztéta és Szénási Miklós író alkotja majd a zsűrit, akiknek a versenyfilmek közül a fesztivál második napján kell kihirdetniük az első három helyezettet. A legjobb művek összdíjazása az idei Malter Filmfesztiválon 500 ezer forint lesz, de emellett több helyi médiumhoz hasonlóan a Hajdú-bihari Napló is elismeri a legjobban sikerült produkciót, és a három legjobb megkapja Debrecen városának díját is.

Ami nem maradhat el a végéről

Fejér Tamás kitért arra, is, hogy milyen szempontok alapján dől el, kik lesznek a legjobbak. – A rövidfilm műfaja bizonyos keretek között tartja az alkotót, ezért az 5, 10 vagy 20 perces filmek végén kell, hogy legyen csattanó – világított rá az Apolló mozi vezetője, hozzáfűzve: ezeknél a filmeknél figyelembe veszik az alacsony költségvetést is, és inkább az ügyes rendezői és szerkesztői megoldásokra fognak odafigyelni.

Nemzetközi kitekintéssel

Az állandó zsűri már harmadik éve vitatja meg, kik kapják Debrecen városának díját és a Malter-szobrokat, a 2020-as Malter védnökei Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója és Hajdu Szabolcs filmrendező lesznek. Fejér Tamás felhívta a figyelmet arra, is, hogy 2020-ban is lesz közönségszavazás, valamint a versenykategória magyar filmjei mellett idén is lesz kitekintő szekció, ahol válogatott nemzetközi rövidfilmek várják az érdeklődőket.

Ebben az évben a következő országok képviselik magukat rövidfilmjeikkel: Irán, Románia, Belgium, Bulgária, Görögország, India, Ghána, Németország, Egyesült Államok, Horvátország, Franciaország, Vietnám, Olaszország, Kanada, Cseh Köztársaság, Argentína.

Aki szeretne részt venni az októberi Malteren, nem kell mást tennie, mint szeptember 29-től regisztrálni az Apolló mozi weboldalán, valamint a mozi jegypénztárában. A regisztráció jelképes, 100 forintba kerül, és az adott napi teljes program megtekintésére feljogosít.

SzD

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában