Szép környezetben szép hangok

2024.06.14. 15:40

A debreceni Kölcsey Kórus felejthetetlen koncertet adott Aggteleken

A Baradla-barlang egyedi akusztikájával tette különlegessé az előadást. A Kölcsey Kórus valamennyi tagjának ez volt az első ilyen élménye.

Haon.hu

Az erről szóló közlemény alapján a debreceni Kölcsey Kórus, amelyet 1979-ben, 45 esztendővel ezelőtt az ifjú Tamási László Liszt díjas karnagy alapított, rendkívüli élményt élhetett át és maga is rendkívüli élményben részesítette az előadásukat meghallgató közönséget a Baradla Kórusfesztiválon május 25-én 18 órakor.

A Debreceni Kölcsey Kórus az aggteleki Baradla Cseppkőbarlang legnagyobb termében lépett fel
A Debreceni Kölcsey Kórus az aggteleki Baradla Cseppkőbarlang legnagyobb termében lépett fel
Forrás: Kölcsey Kórus

Az aggteleki Baradla Cseppkőbarlang legnagyobb és egyik legszebb termében, a koncertteremben énekelhettek a kórus tagjai.

Az évszázadok alatt kialakult cseppkőcsodák között a hang is megnemesedik, ezért páratlan öröm forrása az éneklés és a látvány is. A kialakított színpadra a kórus kánonénekléssel vonult fel, és a különleges akusztikával megáldott teremben megszólaló hangok tiszta csengése semmihez sem hasonlítható, különleges hangulattal ajándékozta meg a hallgatóságot. 

A Kölcsey Kórus számos művet szólaltatott meg

A színesen összeállított műsorban Lassus, Mendelssohn, Kodály Zoltán, Bárdos Lajos és Gárdonyi Zoltán művei szólaltak meg Kozák Olimpau, a kórust szeptember óta irányító, fiatal karnagy vezényletével. A Kölcsey Kórusra több évtizede jellemző, speciális hangzás a kivételes környezetben a kórustagok nagy részének is első ilyen élménye volt, amelyet a szereplést megelőző barlangtúra is megalapozhatott ámulatba ejtő látványával. 

A Kölcsey Kórus műsorának elhangzását követően, a hangverseny végén közös éneklést tartottak a fesztiválon résztvevő kórusokkal. Három kórusmű eléneklésével és nagy sikerrel zárult az esemény, amelyet öt kórus részvételével a miskolci Forrás Kamarakórus és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága rendezésében immár 25. alkalommal élvezhetett a közönség. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában