fotókkal

2020.05.23. 12:53

Új kiállítást nyitottak meg Debrecenben, ezúttal nem virtuálisan

Tamus István grafikusművésznek több ideje volt az alkotásra, új munkákba is kezdett.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Molnár Péter

A debreceni grafikusművész elsőként jelentkezett kiállítással Debrecenben a járvány miatti szigorításokat követően. Az Egri Borozó Galériában nemrég a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesülete grafikai gyűjteményének jeles darabjait mutatta be a Bajcsy-Zsilinszky utcai borozóban működő galéria közönségének.

A debreceni grafikusművészek szervezete idén ünnepli 20 éves fennállását, ezt a tárlatot az ünnepségsorozat „nulladik” eseményének szánták, a részletekről a Hajdú-bihari Napló Tamus Istvánt kérdezte. A grafikustól elsőként megtudhattuk, Hollandiából hazatért lánya először otthonukban két hét karanténéletet élt, míg Tamus és fia átmenetileg a műterembe költözött, ott dolgoztak és főztek. Azt is elmondta, ebben az időszakban az alkotásra is több ideje volt, így elkezdett egy új grafikai ciklust, mely várhatóan egy év múlva készül majd el Borbély Szilárdra emlékezve.

– A bezártság helyett a szabadság érzését adta nekem vissza ez a korszak, ennek egyik oka, hogy az iskolai teendőim nem terheltek le annyira, mint a járvány előtt. Az Ibolya Utcai Általános Iskolában tanítok rajzot, emellett felnőttképzési formában grafikai tanfolyamot is vezetek Debrecenben.

„Örömmel tapasztalom, hogy a kialakult helyzet ellenére szép számmal kapok vissza jobbnál jobb munkákat mindkét korosztálytól”

– vallott a tanár-grafikusművész.

Nemzetközi vonatkozású

Tamus István új tárlatáról is beszélt a Naplónak. – Egy olyan gyűjteményt hoztunk létre 2019-ben, mely a debreceni alkotók grafikáit tartalmazza, emellett a katalógus nemzetközi vonatkozású is, mivel erdélyi és japán munkák is találhatók benne egészen a debreceni grafika születéséig, azaz a Református Kollégium létrejöttéig. A Borbarát Galéria kiállítása válogatás ebből a gyűjteményből, melyet a jövőben mindenképp folytatni szeretnének. Fontos évfordulóra is mutat a kiállítás, hiszen ebben az évben 20 éves a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesülete – fogalmazott Tamus István.

Hozzáfűzte, az elmúlt két évtizedben többek között Erdélyben, Lengyelországban, Japánban és Olaszországban is bemutatták a debreceni grafikusok alkotásait. A jubileum tiszteletére az egyesület új könyvvel is készül, mely munkásságuk teljes vertikumát bemutatja, októberben pedig várhatóan a Modemben és a Kölcsey Központ Bényi Árpád termében is rendeznek kiállítást, mely a helyi grafikusok alkotásain kívül japán munkákat is felvonultat, ezzel ápolva tovább az egykor Pinczés István által kezdeményezett, és azóta is gyümölcsöző japán–magyar kulturális kapcsolatot.

Fontos találkozóhely

Tamus István a Belvárosi Alkotó Műhelyről elmondta, az alkotók folyamatos kapcsolattartási helyszíne mellett a BAM várja a grafika világa iránt érdeklődőket, jelenleg parkosítással teszik még vonzóbbá az alkotóműhely tagjainak és a nyári táborok közönsége számára. A Balatonfüreden működő művésztelepünkre a debreceni alkotókon kívül évről évre japán alkotók is érkeznek. A grafikusművész a Naplónak azt is elmondta, idén is várják a gyerekeket napközis táboraikba, ahol az alkotás mellett sok más érdekességgel is gazdagodhatnak az iskolások.

SZD

Borítókép: a járvány miatti korlátozások időszaka után Debrecenben elsőként a debreceni grafikusok munkáit láthattuk (A kép a tárlatmegnyitón készült, Tamus István kék ingben áll)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában