Jegyzet

2020.04.02. 14:19

Bárcsak mesélne még

Mikor máskor ünnepelnénk a meseírást, mint Andersen születésnapján. A dán mesélő történeteivel észrevétlenül kalauzolta gyermekek milliót olyan világokba, ahová nem csak szülői felügyelettel lehet belépni.

Kiss Dóra

Andersen vitt el Atlantikába, ahol megmutatta az azóta leghíresebb hableány, Ariel életén keresztül, hogy a királyfiért bizony olykor áldozatot kell hozni, s bármennyire is szeretnénk, nem mindenkinek boldog a végkifejlet. A nagy mesélőtől tudjuk azt is, hogy egy hercegkisasszony mindig, minden körülmény között hercegkisasszony, akinek húsz pehelydunnája alatt semmi keresnivalója egy borsószemnek. A féllábú, rendíthetetlen ólomkatona meséje rámutatott arra, hogy attól, mert valaki más mint a többiek, lehet erős és bátor, s ha az ég egy ólomkatonának szánta a gyönyörű papír táncosnőt, akkor így vagy úgy, de beteljesedik a sorsuk.

A rút kiskacsa megtanított arra, ha nem illek bele a sorba, nem biztos, hogy velem van a baj. Nézzük meg mindig azt a sort: lehet, hogy egyszerű baromfinak rút vagy, hattyúnak viszont gyönyörű – miért élnél hát a kacsák között?! Andersen azt is jól eszünkbe véste, hogy elég egy őszinte vallomás, mely elindítja a lavinát, hiszen mikor a császár „új ruhájában” vonult, csak egyetlen gyermek merte bevallani, hogy nem visel semmit az uralkodó, akit bizony jól rászedtek az egyszerű csalók. A kis gyufaáruslányra is emlékszem még, bár nem egy vidám történet, de talán elveti a gyerekekben annak csíráját, hogy segítsünk azoknak, akik csak megmelegedni vágynak a téli éjszakában.

Annyi mindent mesélt a vadhattyúról, a repülő ládáról, a hókirálynőről, Pöttöm Pannáról és a többiekről. Minden történetet csak köszönni tudok neki, felnőtt fejjel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában