Helyesírási kvíz

2020.03.01. 07:00

Csőbe húztak minket a lakáshitel-lehetőségekkel

Fábián György kollégánk – aki 2019 márciusában első helyezést ért el az I. Kárpát-medencei korrektorversenyen – ezúttal is olykor egészen rafinált kérdésekkel igyekszik próbára tenni a tudását azoknak, akiknek fontos a magyar helyesírás.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Találtunk magyaráznivalót a 40. tesztünk megfejtéseit böngészve is – lássunk hozzá!

lakáshitel-lehetőségek: a február 28-án rögzített adatatok szerint 42 százalékban sikerült eltalálni a helyes formát (a legtöbb válasz pedig a különírt alakra érkezett). A szabályok: a 110., illetve a 139.

szoba-hőmérsékletű: elnézést kérünk, ez inkább már versenyszintű példa volt, nem is meglepő, hogy a megfejtéseknek csupán a 8 százaléka érkezett a helyes változatra. A napi gyakorlatban valószínűleg nem túl sokszor találkoztunk ezzel a szóval szabályosan leírva, ezért hathat idegenül kötőjellel. Az írásmód hátterében a 139. szabály húzódik (három összetételi tagból áll a szó – ugyanis a hőmérséklet maga is összetétel –, a képző pedig alapesetben beleszámít a szótagszámba, és így már megvan a hetedik szótag, jönnie kell a kötőjelnek).

kötőjelhasználat: a válaszok 36 százaléka talált, a szabály: a 110. Arra pedig, hogy miért nem kell bele kötőjel, a 139. szabály ad magyarázatot.

Európa-szerte: gyakorlatilag holtverseny alakult ki (49,6 százaléknyi helyes válasszal), úgyhogy érdemes vetni egy pillantást a 112. szabályra.

Most pedig jöjjön a legfrissebb frász! Sok szerencsét mindenkinek! (Elképzelhető, hogy ezúttal is akad beugratósnak minősülő kérdés…)

A megoldások többnyire ellenőrizhetők helyesírásunk mértékadó forrásainak legfrissebbikében (Magyar helyesírási szótár. Budapest, 2017, Akadémiai Kiadó), vagy az abban szereplő párhuzamos példákból levezethetők. Segítenek a Manyszi tanácsadóinak a válaszai is, az e-nyelv.hu oldalon.

F. Gy.

Korábbi helyesírási tesztjeink zöme megtalálható itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában