Kovács Fanni Odett

2019.11.28. 07:20

Bezzeg az ő idejükben még minden egészen más volt…

Világunk rengeteget változott, még akkor is, ha csak az utolsó száz évet tekintjük.

Debreceni Ady Endre Gimnázium

Fotó: Shutterstock

Mások a szokások, számos tevékenységet helyettesít a technológia, más az információáramlás, s mások az emberi kapcsolatok is. Ahogy az sok ember számára nyilvánvaló, manapság kevesebb időt töltünk közösségben, nem társalgunk annyit személyesen, inkább telefonunkért nyúlunk, ahol sokkal egyszerűbben írhatunk mondanivalónkról egy szöveges üzenet formájában, mint ha találkoznánk az adott ismerőssel.

Változott még pár dolog az úgynevezett „eljárással” kapcsolatban is, hiszen jó néhány felnőtt állítja, hogy „bezzeg az én időmben” nem volt ennyi szórakozóhely, a fiatalok nem járkálhattak el ennyi idősen csak úgy, ráadásul éjfélre már mindenkinek otthon kellett lenni, az alkohol- vagy esetleg a kábítószer-fogyasztásról nem is beszélve.

Bál és piknik

A XX. század első felében például gyakorinak számítottak a bálok, ahol az emberek sok esetben találkoztak első szerelmükkel vagy leendő párjukkal. Természetesen ezekhez a bálokhoz hozzátartozott egy szigorú etikett is, s a fiatalok általában a családjukkal jelentek meg. A falvakban a nagy ünnepek, mint például a keresztelő, a karácsony vagy esküvő hatalmas jelentőségnek örvendett, bár ez később is, sőt, napjainkban is jellemző.

A hétköznapok vagy egyszerű hétvégék közösségi alkalmainak a szomszédolások, táncházak, társasjátékestek, piknikek számítottak, s így a gyerekek több időt töltöttek családjukkal. Az akkoriak imádott találkozóhelyei a kávéházak voltak, ahol egy-egy forró csésze tea, kávé vagy egy pohár bor mellett beszélgethettek az aktuális ügyekről, esetekről. Említésre méltóak még a lóversenyek is, azonban ezek inkább csak a férfiak közkedvelt időtöltései voltak.

Diszkó és házibuli

Kicsit előreutazva az időben, a ’80-as években megjelent a diszkózene, s vele együtt egyértelműen a diszkók is. Nagyjából ezt az időszakot nevezzük általában retrónak. A fiatalok elkezdtek többet eljárni a családjuk nélkül, s inkább a velük egykorúakkal töltötték az időt. A szóban forgó szórakozóhelyek általában sokszínű zenét játszottak, ennek köszönhetően mindenki kedvére válogathatott a repertoárból, de persze itt is hallhatóak voltak az akkori nagy slágerek és az „örökzöldek”.

A diszkók otthoni, szerényebb változatai a házibulik voltak, amelyek egyébként már egészen a régi időktől népszerű szórakozási lehetőséget biztosítottak, hisz ott mindenki ismert mindenkit, vagy ha talán mégsem, könnyebb volt ismerkedni.

A mozik, autósmozik is akkor élték fénykorukat, kiváltképp azért, mert a televízió programkínálata még nem volt olyan sokrétű, mint napjainkban, valamint ez is egy kitűnő alkalom volt arra, hogy az emberek együtt legyenek, együtt élvezzék a vászonra kivetített képkockák történetét.

S hogy miért érdemes tudnunk mindezt? Igaz, hogy a technológia rengeteg segítséget nyújt számunkra, viszont sohasem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az ember társas lény, ezért szüksége van az emberi kapcsolatokra, ennélfogva a közösségi élményekre is.

Kovács Fanni Odett, Debreceni Ady Endre Gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában