Sólyom László

2019.11.07. 07:40

A levélírás evolúciója – kezdetektől napjainkig

Napjainkra a levélírás teljesen megreformálódott. A régebbi időkben valamilyen papírra vagy papiruszra írták a mondanivalójukat az emberek. Ráadásul amíg eljutott az iromány a címzetthez, elég hosszú idő volt, manapság ez már a pillanatok töredéke alatt megtörténik.

Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola

Fotó: illusztráció, Shutterstock

Régebben egy levél megírásához kellett egy toll és egy lap. Manapság kezünkbe vesszük a telefonunkat, vagy leülünk a számítógép elé, és megírjuk, elküldjük. A kezdetekben még postagalamb segítségével küldték el a leveleket. Ezután megjelentek a posták, itt is még kézzel írott leveleket használtak, de már jóval rövidebb idő alatt jutott el a címzetthez a levél. Ebben az időben még így is sokat kellett várni egy-egy levél megérkezésére, lehet, hogy el se jutott a címzettig, mert elkeveredett vagy elveszett.

A technika fejlődésével már egyre kisebb volt a hibázási lehetőség, és egyre több levél ért oda időben és épen, sértetlenül a címzetthez. Elérkeztünk a 21. század elejére. Megjelent az internet, és minden megváltozott. Elterjedtek az online levelezőrendszerek, és az emberek inkább ezeket a megoldásokat használták levélküldésre. Ezek elterjedésével lassan eltűntek a kézzel írott levelek.

A kézzel írott levelekkel ellentétben az online írottak olcsóbbak vagy ingyenesek, nem kell bélyeget vennünk és elmennünk a postára feladni őket. Manapság már le se kell ülnünk a számítógép elé, mert vannak olyan alkalmazások, mint például a Messenger vagy a Facebook, így készülékünkről tudunk levelet küldeni. A mai fiatalok nagy része már csak ilyen eszközöket használ üzenet- vagy levélküldésre. A legnépszerűbb levélküldési rendszer az e-mail levelező.

Ezek a rendszerek a kézzel írást teljesen háttérbe szorították, ezáltal a mai fiatalok helyesírása és íráskészsége is romlott. S hogy melyik fajta írásmód a jobb? Ezt döntse el mindenki maga!

Sólyom László, 12. ÉF/2, Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában