szoboravatás

2019.05.22. 13:15

Portré a múzsáról

Keresztlánya úgy gondolta, egy szobor többet jelent azok számára, akik ismerték Maksa Olgát.

Fotó: Molnár Péter

Maksa Olgának, az elmúlt esztendőben eltávozott Holló László özvegyének emlékére állítottak portrét a Holló László Emlékház előcsarnokában szerdán délelőtt. A Kossuth-díjas festő múzsájaként ismert asszony arcát ábrázoló, agyagból és bronzból készült műalkotás dr. Kövér József szobrászművész munkája.

Fotó: Molnár Péter

– Tavaly kaptam a felkérést, hogy alkossak egy portrét Olga asszonyról, melyhez egy fiatalkori fotó szolgált alapul. A szobrot agyagból készítettem majd bronzöntésre került. A portrékészítés nagyon nehéz műfaj, így időigényes is, ezért már a télen hozzáfogtam a szobor kialakításához – ismertette a művész.

Továbbviszi

Maksa Olga hagyatékát – és ezáltal a festő emlékét – keresztlánya viszi tovább, ezért Vigyinszki Tünde úgy döntött keresztanyja emlékére egy portrét állít az emlékház előcsarnokában.

Fotó: Molnár Péter

– Úgy gondoltuk, egy szobor az emlékházban sokkal többet jelent az őt ismerő emberek számára, mint egy temetői felirat. Szeretnénk továbbvinni, amit Ujváry Zoltán professzor elkezdett, azaz ápolni Holló László és keresztanyám, Maksa Olga emlékét – mondta el az örökös.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában