kiállítás

2019.05.22. 12:53

Debreceni bakák tárlata

A Bocskai István Lövészdandár katonáinak alkotásai a Tócóskertben tekinthetőek meg.

Fotó: Molnár Péter

„Hit és honvédelem” címmel nyílt tárlat szerda délelőtt a Mednyánszky Kör katona alkotóinak festményeiből a Debrecen-Széchenyi kerti Református Egyházközség templomán belül helyet kapó Kálmáncsehi Galériában. A 20 alkotásból álló – leginkább a katonaélettel és tájábrázolással foglalkozó – kiállítást dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, valamint Szloszjár Balázs ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka nyitotta meg.

– A katona is ember, aki sok feszült pillanatot kell, hogy átéljen még a békeidőben is – hívta fel a figyelmet beszédében Fekete Károly, – Amíg a civilek alszanak, addig ők ott vannak, ha például árad a folyó, vagy valami egyéb katasztrófa fenyeget, és megvédik a környéket, az embereket. A kiképzés, és a modern haditechnikával való foglalkozás sokszor hatalmas veszélyt hordoz magában, egy pillanat, egy rossz mozdulat és a baka akár az életével fizethet. A művészet éppen ezért feszültségoldó, lélekápoló jelentőséggel bír. A tehetség él, és élni akar, üzeni nekünk ez a tárlat, ahol egy-egy alkotó a maga érzéseit, gondolatait, személyes hitvallását vitte vászonra – fogalmazott a püspök.

Tehetség és elhivatottság

A kiállítás megrendezéséhez az szolgáltatta az apropót, hogy tíz évvel ezelőtt, május 22-én alakult meg hivatalosan a református egység; május 21-e pedig a Magyar Honvédelem Napja, ugyanis 1849-ben ezen a napon foglalta vissza a Görgei Artúr vezette honvédsereg Buda várát.

Köszöntőjében Szloszjár Balázs ezredes, az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka felidézte, amikor először találkozott az alkotásokkal a laktanyában.

– Megkérdeztem melyik művész képeit látom és akkor árulták el, hogy a műveket a helyben szolgálatot teljesítő katonák készítették. Megdöbbentem, mert nem gondolta volna, hogy akkora leterheltség mellett, amit a szolgálat jelent megvan az a tehetség és elhivatottság, amelyek ezeket a festményeket eredményezi. Megígérhetem, hogy továbbra is minden támogatást megadunk a Mednyánszky Kör tagjainak a kibontakozáshoz – biztosította támogatásáról az alkotói közösséget az ezredes.

A tárlat hétköznap 9-től 16 óráig, míg vasárnap istentisztelet előtt és után tekinthető meg egészen július 15-ig.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában