Fórum

2024.05.21. 21:32

Deutsch Tamás Berettyóújfaluban: „Magyarország lehet Európa jövője” – fotókkal

A június 9-én esedékes európai parlamenti választás kapcsán érkezett kedd délután Berettyóújfaluba a Fidesz–KDNP EP-listavezetője. Deutsch Tamás előadásában többek között kifejtette: a dollárbaloldal által is támogatott nyugat-európai politikusokon egyre jobban eluralkodik a háborús pszichózis.

Bekecs Sándor

Lakossági fórumot tartott május 21-én, kedden Berettyóújfaluban Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP EP-listavezetője. A politikus a június 9-én esedékes európai parlamenti választás kapcsán osztotta meg a kormánypárt álláspontját a hallgatósággal. Előadásában kitért többek között a háborúpárti európai politikusok megnyilvánulásaira, a hazai ellenzék ehhez való viszonyulására, valamint tolmácsolta a délszláv háborút megélt vajdaságiak üzenetét és a minél előbbi béke fontosságát.

Telt ház fogadta Berettyóújfaluban Deutsch Tamást, a Fidesz-KDNP EP-listavezetőjét
Telt ház fogadta Berettyóújfaluban Deutsch Tamást, a Fidesz-KDNP EP-listavezetőjét
Forrás: Molnár Péter

Az Európai Parlament képviselője a fórumot megelőzően a sajtónak adott interjújában méltatta Berettyóújfalu városvezetőjének, Muraközi Istvánnak és a térség országgyűlési képviselőjének, Vitányi Istvánnak munkáját. Mint fogalmazott, párját ritkító fejlődés látható Berettyóújfaluban, ahol többek között látványosan fejlődött a vasúti infrastruktúra, az úthálózat, a fürdő, a piac és a kulturális intézmények is.

Ha keressük azt a helyet az országban, ahol az ott élő emberek összefogásának, ambíciójának, a városvezetés bölcsességének, az országgyűlési képviselő kitartó lobbitevékenységének köszönhetően valóban a középvárosi lét jövő időt jelent, ahol megfordul az elvándorlás folyamata, az bizony ez a település, a Bihar szíve, Berettyóújfalu

– hangsúlyozta a képviselő.

A kormánypárt kötelessége a magyar nemzeti érdekek megvédése

– Úgy gondolkodunk az európai parlamenti munkáról, hogy kötelességünk vitát, konfliktust, harcot vállalnunk a magyar nemzeti érdekek érvényesítésért – mondta Deutsch Tamás. Hozzátette, azért kezdett a kormánypárt több politikusa is országjárásba, hogy megismerje a magyar emberek álláspontját az Európát érintő ügyekben, s azt hitelesen tolmácsolják az Európai Unióban.

– Mi nem úgy működünk, mint sok párt, amelyek a közvélemény-kutatások eredményeit olvassák. Igenis ott vagyunk az emberek között tisztviselőinken, aktivistáinkon keresztül. Mindenhol azt látjuk és tapasztaljuk, hogy bizony a személyes életükben megjelenő veszélyként, fenyegetésként élik meg azt a háborús őrültek házát, ami egyrészt fizikai értelemben a szomszédunkban zajlik, másrészt azt a politikai veszélyt, hogy egy háborús pszichózis lett úrrá az európai vezetők döntő többségén – mutatott rá Deutsch Tamás.

Hozzátette, az Európai Unióban élő választópolgárok több mint 70 százaléka békepárti álláspontot képvisel, és azt mondják, amit az európai politikában a magyar kormány, a magyar miniszterelnök is: azonnali fegyverszünetre és béketárgyalásokra van szükség, s nem arra, hogy újabb fegyverek, újabb harci eszközök, még több pénz menjen bele a háborúba, s az még inkább eszkalálódjon, még inkább kiterjedjen. 

Június 9-nek ez a tétje: továbbra is erős, vagy a mostaninál is még erősebb lesz-e a békepárti hang az Európai Parlamentben

– húzta alá.

Európa válsága volt az elmúlt húsz év

– Ma úgy tűnik, hogy a magunk mögött hagyott húsz esztendő az Európai Unió egyre komolyabb, egyre elmélyülőbb válságának 20 éve. Sokkal inkább az a modell lehet Európa jövője, amelyik szakít azokkal a politikai megfontolásokkal, amik Európát válságba sodorták. Ez felfogható egyfajta közép-európai, magyar modellként. 20 éve még úgy gondoltuk, hogy Európa lesz a mi jövőnk, ma úgy tűnik, hogy Közép-Európa, Magyarország lehet Európa jövője – fogalmazott Deutsch Tamás.

A lakossági fórumon Deutsch Tamás elmondta, az elmúlt hét folyamán a Vajdaságban járt, ahol több településen is találkozott magyar állampolgársággal rendelkező honfitársainkkal, akik korábban és most is részt kívánnak venni az európai parlamenti választáson.

– Mit jelent nekik a háború? Döbbenten látják azt a szócséplést, ami Magyarországon, a baloldal részéről tapasztalható. A Vajdaságban élők üzenik: ők pontosan tudják, milyen egy háború, hiszen alig 30 esztendővel ezelőtt át kellett élniük egyet – mondta a politikus, utalva a délszláv háborúra. – Azt látni, hogy a politikai szereplők azon versenyeznek, ki tud durvább háborúpárti nyilatkozatot tenni. Ez a legborzalmasabb pusztításhoz vezethet. Az egyetlen helyes álláspont továbbra is a béke – nyomatékosította.

Deutsch Tamás Berettyóújfalu
Muraközi István polgármester, Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP EP-listavezetője és Vitányi István országgyűlési képviselő a keddi fórumon
Forrás: Molnár Péter

A nukleáris katasztrófa felé sodorna a francia elnök

Deutsch Tamás előadásában kifejtette, a több mint két éve zajló háborúban eddig körülbelül félmillió ember vesztette életét, 8 millióan hagyták el Ukrajnát, akik közül több mint egymillióan kerestek menedéket Magyarországon. Beszélt arról is, hogy az európai vezetők két keleti ország háborúját átpolitizálva, átideologizálva csináltak kelet-nyugati konfliktust.

Ez a háborús pszichózis pedig egyre durvább, egyre erősebb megnyilatkozásokhoz vezet. A francia elnök a közelmúltban például arról beszélt, hogy a nukleáris fegyverek használatának lehetőségét végig kellene gondolni. Szóba került az is, hogy napirendre kellene tűzni azt, hogyan lehetne NATO-csapatokat bevetni Ukrajnában

– emelte ki.

– A hazai dollárbaloldal pedig mindehhez a kezdetek óta asszisztál. A háború kirobbanása óta az abban való részvételt hangsúlyozza, mindenben kiszolgálják Brüsszelt. Nincs olyan kormánypárti álláspont, amivel szemben ne brüsszeli álláspontot képviseltek volna. Tették ezt az illegális bevándorlás, a gyermekvédelmi törvény, az ukrán gabona és az uniós források esetében is – tette hozzá Deutsch Tamás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában