Programajánló

2024.05.23. 16:39

Izgalmas előadásokkal várnak a debreceni csillagászok

Hold- és csillag együttállásról készült felvételeket is láthatnak az érdeklődők.

Haon.hu

 A debreceni Magnitúdó Csillagászati Egyesület május hátralévő csütörtök estéin különleges programokat szervez az égbolt szerelmesinek - tájékoztatta szerkesztőségünket Szoboszlai Endre csillagász-ismeretterjesztő, az egyesület sajtófelelőse.

Május 23-án 17 órától izgalmas képeket tekinthetnek meg az érdeklődők a közelmúltban lezajlott és hazánkból nem látható amerikai napfogyatkozásról. A következő alkalommal, május 30-án 17 órától pedig Zajácz György csillagász-ismeretterjesztő előadásában olyan felvételeket láthatnak, amik a Hold és pár naprendszerbéli bolygó együttállásakor készültek.

20230222_SZA_7776_040
A Hold és más bolygók együttállását lehet majd látni
Forrás:  Illusztráció/MW-archív

Késő éjjel, 24-én hajnalban látható Hold- és csillag együttállás is megtekinthető. A hajnalban látható jelenségkor a telihold, a Skorpió csillagkép alfája (az Antares nevű csillag) közelében fog látszani.

Az „éjszakai baglyoknak”

Május 31-én kora hajnalban a Hold- és bolygóegyüttállást lehet majd megtekinteni. Ezen a hajnalon az utolsó negyedfázisú Hold a Szaturnusz bolygó közelében látszik, kelet-délkeleti irányban. Érdemes olyan helyszínt választani, ahol a horizontot nem takarja semmi délkeleti irányban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában