Fejlesztés

2024.04.15. 20:36

Egy új csónakázótó is lehet ebben a debreceni városrészben - fotókkal, videóval

Internetes szavazással indult, most pedig közösségi tervezéssel folytatódott a Vezér utcai tározó jövőjét meghatározó kezdeményezés.

Bekecs Sándor

Körbejárták a területet, amelynek a hasznosításáról a debreceniek dönthetnek

Forrás: Czinege Melinda

A tavalyi év végén valóra vált a debreceniek ötvenéves álma: a Civaqua-program első ütemével megérkezett a Tócó medrébe a Tisza vize. A beruházás részeként egy víztározó is létre jött a Vezér utcán, amely a jövőben jóléti célokat szolgál majd. Hogy milyenekkel, arról a környéken élők dönthetnek, ugyanis az új „tó” környezetének kialakítására közösségi tervezést hirdetett az önkormányzat.

A körülbelül 1,2 hektárnyi területű vízfelület környékén még nem találni semmilyen pihenésre, kikapcsolódásra alkalmas eszközöket, utcabútorokat, de a helyet láthatóan már felfedezték és örömmel használják a lakosok. Kerékpárosok lazítottak, családok sétálgattak a tó körül, kutyák pancsoltak önfeledten a hűs vízben. Az érdeklődőket pedig Papp László, Debrecen polgármestere, Katona Erzsébet, a körzet önkormányzati képviselője és Balázs Ákos alpolgármester vezette körbe.

A megfelelő források rendelkezésre állnak

– Mikor meglátom ezt a vízfelületet, a zöld környezetét, mindig jó érzés fog el. Ez egy óriási lehetőség a környéken élők számára, ezért is fontos, hogy a fejlesztése olyan irányba haladjon, amely tükrözi a városrész lakóinak igényeit, elképzeléseit – mutatott körbe a városvezető. Elmondta, a cél az, hogy a Vezér utca környékén lakók ötletei alapján teljen meg élettel a tározó környéke. A korábban kiírt internetes szavazásra sok ötlet, javaslat érkezett.

CM2024015_Civaqua_Vezér utcai víztározó_HAON (5)
Papp László polgármester szerint a környéken élőket kell szolgálja a tározó
Forrás: Czinege Melinda

– Ez a terület az itt élők kikapcsolódását, pihenését kell, hogy szolgálja. A források rendelkezésre állnak, erre egy külön költségkeretet különítettünk el a fejlesztésre – jegyezte meg. Hozzátette, a város más pontjain is terveznek hasonló közösségi teret létrehozni, az egyik ilyen a Tócóvölgyben lesz.

Fagyizó és kondipark is az ötletek között

– A Civaqua-program részeként alakult ki ez a gyönyörű vízfelület, ezzel a zöld környezettel; új életre kelt a Tócó-patak, s vele együtt a természet is. Szeretnénk mindezt a lakosok javára fordítani és egy olyan közösségi teret kialakítani, amely az ő pihenésüket szolgálja. Ennek érdekében egy közösségi tervezést hirdettünk, amelynek első lépése egy internetes szavazás volt – tudtuk meg Katona Erzsébettől. Mint kifejtette, az online térben 42 piktogramból 5-öt választhatott ki egy szavazó, azaz a különböző lehetőségek közül az általuk vélt 5 legjobb ötletet jelölhették meg a lakosok. A piktogramok olyan lehetőségeket jelentettek, mint büfé, fagyizó vagy csónakázó-tó kialakítása, sporteszközök, napozóágyak telepítése vagy éppen növények, fák ültetése. Szerepelt a listán továbbá ivókút, kondipark és futópálya is.

CM2024015_Civaqua_Vezér utcai víztározó_HAON (6)
Katona Erzsébet elmondta, hogyan szavazhattak a helyiek
Forrás: Czinege Melinda

– A mai napon a Debreceni Innovációs Központban gyűltünk össze a körzet azon lakóival, akik szeretnének részt venni a Vezér utcai víztározó környezetének kialakításában. A mostani alkalomra maguk is tervezőkké válnak, s játékos csapatmunkában megismerkedhetnek azzal a folyamattal, amely a végső döntéshez vezet. Jó látni, hogy minden korosztály képviselteti magát – fogalmazott Katona Erzsébet.

Debreceniek készítik debrecenieknek

– Február végén fogadta el a város környezetvédelmi programját Debrecen Közgyűlése. A Zöld Kódex néven is ismert stratégiát debreceniek készítették debrecenieknek, tehát a polgármesteri hivatal szakemberei mellett a kidolgozásban részt vettek a Debreceni Egyetem professzorai, a Zöld Munkacsoport tagjai és a Future of Debrecen. Ennek – az országban is a legjelentősebb városzöldítési programnak – a része ötven környezetvédelmi intézkedés, melyek közül több is érinti ezt a városrészt – mondta Balázs Ákos, majd hozzátette: ilyen a Civaqua-program, a faültetési és véderdősítési kezdeményezések, illetve a „zöld-szigetek”, rekreációs területek kialakítása. A kapcsolódó internetes szavazáson több mint hatvanezren választották ki a számukra legszimpatikusabb intézkedést.

CM2024015_Civaqua_Vezér utcai víztározó_HAON (9)
A tározó környékét is felmérték
Forrás: Czinege Melinda

– Katona Erzsébet kezdeményezésére és aktív közreműködésével indult most egy közösségi tervezés a környéken élő lakosok aktív bevonásával. Bízom benne, hogy a folyamat eredményeként nemcsak a városrész lakóinak igényeit kielégítő közösségi tér alakul ki, hanem egy jó közösség is – fogalmazott Debrecen alpolgármestere.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában