Nemes a cél

2024.04.04. 16:14

Szofiért futott a fair play-díjas sportoló

Átadták az összefutott kilométerek összegét – agydaganatos gyermek kezelésre fordítja az alapítvány.

Kosztin Éva

Kiss Csongor, Boros Richárd, Szofi és az édesanyja az adományt jelképező csekkel

Forrás: Molnár Péter

Egymillió-huszonháromezer forint – ez az összeg állt a csekken, amit Boros Richárd fair play-díjas ultratávfutó adott át csütörtökön az egyik debreceni kávéházban a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány képviselőjének és kedvezményezettjének, Szofinak.

Az Eladó kilométerek elnevezésű projektjét 2023-ban indította útjára a 34 éves debreceni alapítvány, hogy sportolók és civilek egyaránt felajánlhassák a teljesítményüket egy, a szervezet által kiválasztott, jelenleg kezelés alatt álló gyerek javára.

Boros Richárd a márciusi Balaton Szupermaraton Maraton+ (BSZM+) eseményen „futotta össze” a megvásárolt kilométereket, amiről Kiss Csongor, egyetemi tanár, az MTA doktora, a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, ez volt a projekt eddigi legnagyobb adománya – igaz, a futó futotta eddig a leghosszabb távot.

Azért szervezzük az Eladó kilométerek projektet, mert hatékonyabb a betegek és családjaik számára, ha egy olyan ernyőszervezet áll mögöttünk a gyűjtésben, mint a miénk. Az alapítvány azért jött létre több három évtizede, hogy az Észak-Alföldi régió daganatos betegségekkel, és más súlyos, vérképzőszervi betegségekkel küzdő gyerekeit meggyógyítsa

– fogalmazta meg Kiss Csongor. 

Kiss Csongor, a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnöke
Kiss Csongor, a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnöke
Forrás: Molnár Péter

Mint elmondta, Szofi esetében egy olyan agydaganatról van szó, aminek a kezelésére Magyarországon jelenleg még nincsen mód, ennek a kezelésnek a költségeit önerőből szervezik a szülők, és ehhez nyújt támogatást az alapítvány a mozgalommal.

A projektben ezúttal volt egy extra szereplő, a véletlen is szerepet játszott a sikerben. 

Tavaly keresett meg az alapítványtól Rita, az egyik kuratóriumi tag, hogy tudnék-e nekik segíteni. Gondolkodási időt kértem, majd amikor most tavasszal ráírtam, hogy lesz egy verseny, amin futok, éppen aznap derült ki, hogy Szofi kezelésre szorul

– osztotta meg Boros Richárd.

Boros Richárd Fair-Play díjas ultratávfutó
Boros Richárd fair play-díjas ultratávfutó
Forrás: Molnár Péter

Megjegyezte, neki is van két gyereke, ezért szülőként őt is érzékenyen érinti a beteg gyerekek kérdése. – Tudni kell, hogy én csak futottam. Akik a felajánlást tették, ők érdemlik meg az elismerést – emelte ki a futó, majd hozzátette, nem stresszelt a verseny alatt, ami szerinte főleg Szofinak köszönhető.

Annyira éreztem a támogatást, hogy el se fáradtam, nagyon jólesett a futás. Én is kaptam ebből nagyon sokat 

– összegezte.

Az adomány átadására Szofit az édesanyja kísérte el, aki megköszönte az alapítványnak és a futónak is a segítséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában