Közéti művészet

2024.04.26. 14:36

Szoborsétáltatás Fülig Jimmyvel és Piszkos Freddel Debrecen belvárosában – fotókkal, videóval

Rejtő Jenő műveinek gyakori szereplői, Fülig Jimmy és Piszkos Fred két hétig láthatóak a Rózsa utcán. A debreceni szoborsétáltatás egy országos program része.

Balogh Efraim

Piszkos Fred (balról) alakja mellett Pércsi Sándor, Fülig Jimmy szobra pedig Dobó Ferenc Leventével látható

Forrás: Molnár Péter

Aki kedveli Rejtő Jenő munkásságát, és Debrecen belvárosában jár, annak bizony fülig érhet a szája a következő két hétben. Egy szegedi szobrászművész, Dobó Ferenc Levente ugyanis megformázta Fülig Jimmy-t és Piszkos Fredet, akik Rejtő ismert regénykarakterei. A Kortárs Könnyűzenei Egyesület szervezésében ráadásul „körbe is vezették” a szobrokat Debrecen belvárosában csütörtök késő délután. A szoborsétáltatás a Kossuth téren kezdődött és a Rózsa utcán ért véget, ahol a két szobor ki lesz állítva az érdeklődő (és fogyasztó) közönség számára. A Haon megkeresésére az egyesület képviseletében Pércsi Sándor, az alkotó személyében pedig Dobó Ferenc Levente mesélt további részleteket.

Debrecen szoborsétáltatás haon
Szoborsétáltatás Debrecen belvárosában Rejtő Jenő népszerű hőseivel
Forrás: Molnár Péter

A szoborsétáltatás „alanyai” hét hónapig készültek, két hétig lesznek Debrecenben

Pércsi Sándor a szoborsétáltatást szervező Kortárs Könnyűzenei Egyesület képviseletében elmondta, támogatnak művészeket több területről is, Dobó Ferenc Leventével pedig régi jó barátok. Ennek is köszönhető többek között, hogy az ország számos állomása mellett Debrecenbe is „ellátogatott” Fülig Jimmy és Piszkos Fred. A szoboregyüttest két hétig láthatják az érdeklődők a Rózsa utcán lévő bár és étterem nyitvatartási idejében, díjmentesen. Rámutatott, hogy az alkotások műgyantából készültek, majd a művész lefestette azokat, így keltik azt a hatást, mintha bronzszobrok lennének. Pércsi Sándor elárulta, a jövőben is terveznek hasonló projektet megvalósítani. 

Dobó Ferenc Levente szobrászművész rávilágított, hogy hét hónapig (egyenként három és fél) készültek a remekművek. A munkálatok során legfontosabb céljának tartotta úgy megalkotni a szobrokat, hogy azokra rá lehessen kapaszkodni, és adott esetben elbírják a fokozatosan növekvő terhelést is.

Rejtő Jenő regénykaraktereit Debrecenben a legkisebbek is felismerték

– Amikor készül a szobor, akkor az még csak szürke színű műgyanta, majd 6-8 réteg antikolót kap meg egy hét alatt, és így szépen bronzzá válik a felülete – ismertette a folyamatot Dobó Ferenc Levente. Hozzátette: van hasonlóság a bronzszobrok elkészítése és az említett technika között, mivel ugyanúgy finom megmunkálást igényel, illetve csiszolni kell és az öntési hibákat javítani. 

A művész azonban hangsúlyozta, hogy az ő esetében nincsenek megmintázva a szobrok, sem öntőforma készítve hozzájuk, hanem egy az egyben műgyantából mintázza azokat – ez idő- és költséghatékony megoldás is.

Dobó Ferenc Levente elmondása szerint „már a rácsos kiságyban” elkezdte kapiskálni a mesterséget, amikor az ujjával kaparta ki a lyukakat a falból. Mára küldetésévé vállt a Rejtő-kultúra terjesztése, mert úgy gondolja, hogy a humor tanít is, és előfordul, hogy a kisebbek mondják el az időseknek, hogy kicsoda Fülig Jimmy (épp erről beszéltünk, amikor egy biciklis kisfiú kérdezte tőlünk, hogy a szobrok véletlenül nem Fülig Jimmy-t és Piszkos Fredet ábrázolják-e – a szerző). A jövőbeni céljai között pedig mellszobor és saját ötletből származó alkotások, valamint szobrok által összekötött „Rejtő-városok” Balaton körüli felépítése is szerepel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában