Beszámoló

2024.04.25. 12:21

Debrecen közbiztonsága továbbra is az ország élvonalában

A mindennapokat meghatározó kérdésről tárgyalt a cívisváros közgyűlése a csütörtöki ülésén. Debrecen közbiztonsága helyzetének adatait ismertette a város rendőrkapitánya.

Bekecs Sándor

A közbiztonság fontos kérdése a rendőri jelenlét is

Forrás: Napló-archív

Az elmúlt évekhez hasonlóan a város rendőrkapitányságának vezetője idén is beszámolt arról, hogyan alakult Debrecen közbiztonsága 2023-ban. Az összegzésből egyebek mellett kiderült, hogyan alakult 2022-höz képest 2023-ban a bűncselekmények; a lopások, rablások, emberölések száma; mik voltak a közlekedési balesetek legfőbb okai, valamint az online csalásokról és a rendőrség munkájáról is tájékozódhattak a képviselők a csütörtöki közgyűlésen.

Debrecen közbiztonsága rendőr közgyűlés
Uzonyi Attila, a Debreceni Rendőrkapitányság vezetője összegezte, milyen volt 2023-ban Debrecen közbiztonsága
Forrás: Kiss Annamarie

Kiemelkedő jelentőségű a város számára Debrecen közbiztonsága

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester a rendőrségi beszámoló kapcsán hangsúlyozta, a város számára kiemelkedő jelentőséggel bír a közbiztonság. A beszámolóban lévő adatok azt mutatják, romlottak a mutatók, de az is látszik, hogy a rendőri munka eredményessége nem változott.

Debrecen ma is az ország legbiztonságosabb városai között van. A romló adatok az országos adatokkal hasonlóan alakulnak. Hosszú éveken keresztül egyre jobb eredményeket értünk el a közbiztonság területén, de azt is látni kell, hogy ezt a tendenciát nem lehet örökké tartani, mindig van egy visszafordulás. A kérdés az, hogy ez utóbbi mekkora mértékű, s mennyire lesz tendenciózus

 – mutatott rá a városvezető. Beszélt arról, hogy az emelkedő tendencia 2022-ről 2023-ra látható, de például 2016-ban 1057 volt a közterületeken elkövetett bűncselekmények száma, tavaly pedig 763. A kiemelt bűncselekmények száma 2016-ban 2 ezer 716, 2017-ben 1940 volt, míg 2022-ben 1321, 2023-ban pedig 1465.

– A fő kérdés az, hogyan tudjuk segíteni a rendőrség munkáját, hogy újra csökkenő irányt vegyenek a bűncselekmények. Több száz térfigyelő kamera figyeli Debrecen közterületeit, a közterület-felügyelet munkatársai és a polgárőrség önkéntesei folyamatosan együttműködnek a rendőrséggel – hangsúlyozta Papp László. Hozzátette, az idei évben újabb két traffiboxot helyeznek el, az egyiket a Vezér utcára.

Csökkent a külföldi bűnelkövetők száma

Uzonyi Attila, a Debreceni Rendőrkapitányság vezetője beszámolójának kiegészítésében többek között felhívta a figyelmet arra, hogy a közterületeken elkövetett bűncselekmények része a közlekedési bűncselekmények is, utóbbi az esetek körülbelül egyharmadát teszik ki. Hangsúlyozta továbbá, hogy az egyre növekvő online térben elkövetett bűncselekmények megelőzése érdekében még nagyobb figyelmet kell fordítani a lakosok tájékoztatására. Képviselői kérdésre elmondta: a külföldiek által elkövetett bűncselekmények száma tíz százalékkal csökkent 2022-ről 2023-ra.

Gyurosovics József, Hajdú-Bihar vármegye rendőrfőkapitánya szintén kiemelte, az adatok értékelése során több évre visszamenőleg érdemes azokat vizsgálni. Elmondta, Debrecen évek óta az ország élmezőnyéhez tartozik a közbiztonság területén.

 A kínai rendőrök esetleges magyarországi szolgálatával kapcsolatban megjegyezte, a Romániával közös határon a hajdú-bihari rendőrök is látnak el közös szolgálatot a román határőrség munkatársaival, de a rendvédelmi szervek ilyen módon történő együttműködésére más országokban is találni példát. Végül kiemelte, az illegális migráció nem összekeverendő a vendégmunkásokkal. Utóbbiak – az illegális bevándorlókkal ellentétben – jogszerűen, az állam engedélyével, meghatározott ideig tartózkodhatnak az országban munkavállalás céljával.

Debrecen közbiztonságának 2023-as legfontosabb adatait itt összegeztük: 

További témák is vannak a közgyűlés előtt:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában