A vese világnapja

2024.03.14. 15:02

Mintegy ötvenezer debrecenit érint: a vesebetegségekre hívták fel a figyelmet a cívisvárosban

A Debreceni Egyetem és a város Mozdulj, Debrecen! mozgalmának közös rendezvényén hívták fel a vese világnapja alkalmából a figyelmet a szűrővizsgálatokra, a megelőzésre, az egészséges életmódra, a helyes táplálkozás és a testmozgás fontosságára. Mint az az egyetemi közleményből kiderült, hazánkban mintegy 1,5 millió ember szenved krónikus vesebetegségben, sokan pedig nem is tudnak róla, hogy betegek, mivel a tünetek későn jelentkeznek.

Haon.hu

A vese egészségének megőrzése került a középpontba

Forrás: unideb.hu

– Debrecen jó kezekben van, hiszen a Debreceni Egyetem Klinikai Központ kiváló szakemberei kezelik a betegeket. Nagyon fontos, hogy megfelelő tudással, elkötelezettséggel, szakértelemmel rendelkező orvosok segítsenek bennünket a gyógyulásban, másrészt magunk is tegyünk azért – többek között a testmozgással –, hogy egészséges életet éljünk. Ezért is vagyok nagyon büszke a Mozdulj, Debrecen! mozgalomra és az abban résztvevőkre – emelte ki a Ködszínháznál tartott március 14-ei eseményen Papp László, Debrecen polgármestere.

Minden év márciusának második csütörtökje a vese világnapja. Ebből az alkalomból a Debreceni Egyetem és a város Mozdulj, Debrecen! programjának közös rendezvényén is a megelőzés és a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozták - olvasható az unideb.hu-n.

A komolyabb tünetek későn jelentkeznek

– Gyakorló klinikusként kiemelten fontosnak tartom, hogy a különböző népbetegségekkel kapcsolatos tudás minél szélesebb körben elérhető legyen. Ma a magyar és a nemzetközi nefrológia legkiemelkedőbb képviselői segítenek a vesebetegséggel kapcsolatos tudás megszerzésében. A szakmai információk ismerete mind a betegségek megelőzésében, mind az időben történő felismerésben elengedhetetlenül fontosak – ismertette Papp Mária, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ orvosszakmai alelnöke.  

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika legnagyobb profilja a vesebetegek ellátását biztosító nefrológiai részleg, amely legmagasabb szintű betegellátást biztosít. Erre nagy szükség is van, hiszen a vesebetegség népbetegség.

debrecen, debreceni egyetem, mozdulj debrecen, a vese világnapja, vese, vesebetegség
A közös mozgással is a vesebetegségekre hívták fel a figyelmet
Forrás: unideb.hu

A krónikus vesebetegség Magyarországon másfél millió, Debrecenben 30-50 ezer embert érint. Sokan nem is tudnak róla, hogy betegek, a komolyabb panaszok, tünetek csak későn jelentkeznek, mikor a betegnek már veseelégtelensége van, és vesepótló kezelésre szorul.

– A betegség hosszú ideig nem okoz tünetet, emiatt sokan későn jutnak el a megfelelő szakemberhez. Ezért fontos a szűrés. A vesebetegség kialakulásában jelentős szerepe van többek között a cukorbetegségnek, a magasvérnyomás-betegségnek, az elhízásnak. Az érintett betegeknél a rendszeres vesefunkciós vizsgálat kiemelt jelentőségű – hangsúlyozta Balla József, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika igazgatója, a Magyar Nephrológiai Társaság alelnöke.

Ezekre érdemes figyelni

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy mindenki tehet azért, hogy a vesebetegség kialakulásának kockázatát csökkentse.

– Vigyáznunk kell mentális és fizikális egészségünkre. Ki kell emelni az egészséges táplálkozás fontosságát, kerüljük a túlzott só- és kalóriabevitelt, figyeljünk a testmozgásra, napi 20-30 perc séta nem csak a krónikus vesebetegség, hanem a magasvérnyomás-betegség megelőzése szempontjából is nagyon fontos – mondta a rendezvény megnyitóján Kárpáti István, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika egyetemi docense, a Magyar Nephrológiai Társaság főtitkára.

debrecen, debreceni egyetem, mozdulj debrecen, a vese világnapja, vese, vesebetegség
Az egyik legfontosabb dolog a szűrés és a megelőzés
Forrás: unideb.hu

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója, a Mozdulj, Debrecen! mozgalom egyik alapítója pedig arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy azon dolgoznak, hogy a vesebetegség korai kimutatására szolgáló szűrővizsgálatok hamarosan elérhetőek legyenek a Szent Anna utcai központban.

A rendezvény zárásaként a Mozdulj, Debrecen! mozgalomhoz csatlakozók mintegy négy kilométeres sétát tettek a Nagyerdőn, ezzel is hozzájárulva többek között a vese egészségéhez. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában