Kedvezmény

2024.03.12. 13:42

Ingyenes utazás: elindult a Junior Városkártyák kézbesítése Debrecenben

Már több mint 11 ezren igényeltek Junior Városkártyát Debrecenben. Az ingyenes utazásra jogosító kártyák kézbesítése már elkezdődött.

Kiss Dóra

Tóth Szabolcs (balról), Komáromi Julianna, Papp László és Türk László a Junior Városkártyát átadásán

Forrás: Kiss Annamarie

A január 25-i közgyűlésen döntött arról Debrecen képviselő-testülete, hogy ingyenes utazási lehetőséget biztosít a 6 és 14 év közötti gyermekek számára is a helyi közösségi közlekedési eszközökön. A jogosultak a Debrecen Városkártyájukat használhatják majd, mint bérletet, illetve új, úgynevezett Junior Kártyát is bevezettek. Az utóbbi igénylésére a regisztrációs felületet február 5-én nyitották meg, ahová több mint tízezer igény érkezett eddig, március 12-én pedig az első kártyák már gazdára is találtak. Ezen örömhír bejelentésére, és a kártyák átadására tartottak sajtótájékoztatót kedden a Petőfi Sándor Általános Iskolában.

debrecen, junior városkártya, ingyenes utazás, dkv
Folyamatosan készülnek az ingyenes utazásra jogosító Junior Városkártyák
Forrás: Kiss Annamarie

Nagy siker a Junior Városkártya

Várakozásainknak megfelelően alakult a regisztrációk száma, a múlt héten átlépte a 10 ezret, ez a következő napokban még jelentősen fog növekedni 

–  mondta Papp László. Debrecen polgármestere úgy fogalmazott, nagy siker a Junior Városkártya, amely a 14 éven aluli diákok és a 6 évnél idősebb óvodások számára ad ingyenes utazási lehetőséget a debreceni közösségi közlekedés eszközein. 

Felhívta a figyelmet arra, a város gazdaságának növekedése sok lehetőséget nyit meg, ez most egy olyan, ami biztosítja azt, hogy visszaadjanak a debreceni családoknak abból a megtermelt eredményből, amit összvárosi szinten értek el.

Papp László kiemelte, hogy aki március 15-ig regisztrál, április elsejéig megkapja a kártyát, ugyanakkor hangsúlyozta, a regisztrációnak ezzel nincs vége, folyamatosan nyitva áll a lehetőség az igény beadására (melyet itt lehet megtenni). 

Azért döntött a közgyűlés úgy, hogy a városkártyához köti az ingyenes utazási jogosultságot, mert ezáltal több mint 50 egyéb kedvezményt is tudunk biztosítani a kártyahasználók számára

– hangsúlyozta Papp László. Emlékeztetett arra, a városkártyát 2020-ban vezették be, azóta több mint 22 ezret bocsátottak ki.

debrecen, junior városkártya, ingyenes utazás, dkv
Tóth Szabolcs (balról), Papp László és Türk László számoltak be a Junior Városkártyák előnyeiről, melyek nem csak az ingyenes utazásban merülnek ki 
Forrás: Kiss Annamarie

Az ingyenes utazás az élményszerzésnek is teret ad

Türk László, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója szerint a kártya – az ingyenes utazáson keresztül – lehetőséget ad a gyerekeknek az élményszerzésre. Mint mondta, a szülőknek anyagi segítség, a pedagógusnak pedig könnyebb logisztikát biztosít, hiszen az utazási feltételek megteremtése adta nehézségek ezáltal megszűnnek. Köszönetet mondott Komáromi Julianna igazgatónőnek, hiszen a Petőfi Sándor Általános Iskolában sok osztályban már 100 százalékos az igénylés. – Hiszek abban, hogy a város, a fenntartó, az intézmény és a szülő kapcsolatának köszönhetően lehetünk ma itt. A pedagógusnak is meg kellett győzni a szülőket, hogy nekik is érdekük – húzta alá Türk László. 

Kiemelte, azt az élményalapú oktatást tudja ez a kártya biztosítani, amiről a pedagógia már oly régen beszél.

 Végezetül egy szülővel folytatott beszélgetését is megosztotta, ahol úgy fogalmazott a szülő, hogy ez egy zsebpénzbarát kártya, mert amit eddig bérletre költött, azt most odaadja a gyereknek.

Több mint 17 ezren jogosultak az ingyenes utazásra

Tóth Szabolcs, a DKV Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, több mint 17 ezer gyereknek nyílik meg a lehetőség arra, hogy díjmentesen használja a DKV járatait. Arra buzdította a szülőket, hogy aki még nem tette meg, minél hamarabb regisztráljon, valamint felhívta a figyelmet rá, hogy a meglévő városkártyához is hozzá tudják rendelni az utazási jogosultságot. 

Megosztotta, eddig 11 ezer 250 diák és óvodás regisztrált a felületen, a kártyák gyártása pedig folyamatos. A vezérigazgató kitért arra is, az utasszámok növekedését várják, ezáltal a városi közlekedés egy kicsit könnyebbé válhat. Mint mondta a közösségi közlekedés a városi mobilitásban egy jelentős szerepet betöltő eszköz, a gyerekek erre való nevelésében nagy szerepet lehet az új lehetőségnek.

 Tóth Szabolcs rámutatott, Debrecenben munkanapokon 2 ezer 700 járatot üzemeltetnek, s folyamatosan figyelik az utazási szokásokat, ehhez alakítják a menetrendeket.

Mennyi megtakarítást jelent éves szinten az ingyenes utazás a családoknak?

  • 1 gyerek esetén 57 ezer 600 forint
  • 2 gyerek esetén 115 ezer 200 forint
  • 3 gyerek esetén 172 ezer 800 forint

A sajtótájékoztató végén átadták az első kártyákat; Komáromi Julianna 447 kártyát vett át, melyet kiosztanak a jogosultaknak. 

Komáromi Julianna 447 kártyát vett át Papp Lászlótól
Komáromi Julianna 447 kártyát vett át Papp Lászlótól 
Forrás: Kiss Annamarie

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában