Fejlesztés

2024.03.22. 13:35

Újra életre kel a Csónakázó-tó Hajdúböszörményben

Majd’ egymilliárd forintból fejleszti a város különböző pontjait Hajdúböszörmény önkormányzata.

Bekecs Sándor

Kiss Attila (balra), és Bertalan Imre tájékoztatott a hajdúböszörményi beruházásokról

Forrás: Molnár Péter

A hajdúböszörményi közterületek környezettudatos, család- és klímabarát megújítását végzik el a következő években összesen 990 millió forint uniós támogatásból. Az önkormányzat projektjének célja, hogy a beavatkozások területe alkalmas legyen a családok és a fiatalok számára szabadidejük hasznos eltöltéséhez. A fejlesztések a környezeti fenntarthatóság követelményeit szolgálják, s hozzájárulnak a települési zöld környezet megteremtéséhez, ezek gazdaságos fenntartásához. A majd’ egymilliárd forintos beruházás sajtónyilvános nyitórendezvényét tartották március 22-én. Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere elmondta, az önkormányzat körülbelül 5,5 milliárd forintot nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz pályázatain, ezek egyike a „Kék- és zöldinfrastruktúra, valamint közösségi-sport funkcióhoz kapcsolódó fejlesztés Hajdúböszörmény településen” elnevezésű projekt.

hajdúböszörmény, fejlesztés, Kiss Attila, csonakázó-tó
Kiss Attila polgármester számolt be a hajdúböszörményi projektek részleteiről 
Forrás: Molnár Péter

Összesen tíz helyszínt fognak érinteni a különböző beavatkozások, melyek a vízgazdálkodással és a zöldterületi infrastruktúra fejlesztésével kapcsolatosak. Célunk egy szebb városkép, egy egészségesebb, élhetőbb város kialakítása

– hangsúlyozta a városvezető.

A rekreációt és a sportolást támogató fejlesztés

– Ez egy igen komplex, összetett pályázat, melynek eredményeként javul a város környezeti állapota; kulturális, rekreációs és sporttevékenységek végzésére alkalmas területek jönnek létre – mondta Bertalan Imre, a Hajdú7 Turisztikai és Rendezvényszervező Kft. kommunikációs igazgatója.

 A tervezett projekt részeként a nemrég kialakított Arad utcai zárt vízelvezető árkot átkötik a Csónakázó-tóba; felújítják, bővítik az Olajütő utcai, a Nagy András utcai és a Kert utcai csapadékvíz-elvezető árokhálózatot. A Korpona utcai és a Madách utcai csapadékvíz-hálózatok között átkötést létesítenek az Ady téren; kiépítik a csapadékvíz-elvezetést a Gombos András utcán.

A fentieken túl elvégzik a Győrössy-kerti park zöldterületi rekonstrukcióját, ahol felújítják a körülötte lévő utakat, járdákat, parkolókat, valamint csapadékvíz-elvezető rendszert és új parkolókat is építenek. A projekt részeként megújul továbbá a Baross téri régi emlékpark; rendezik az új extrémsport-pálya környezetét; rekultiválják a Csónakázó-tavat, valamint korszerűsítik a könyvtárépület fűtés- és villamoshálózatát, átépítik a lapos tetőrészt. A munkálatok várhatóan 2026 februárjában fejeződnek be, jelenleg az egyes beavatkozások tervezése, a közbeszerzések előkészítése zajlik.

hajdúböszörmény, fejlesztés, Kiss Attila, csonakázó-tó
Bertalan Imre, a Hajdú7 Turisztikai és Rendezvényszervező Kft. kommunikációs igazgatója
Forrás: Molnár Péter

Folyamatban van a hajdúböszörményi fürdő felújítása

A további TOP Plusz projekteket ismertetve Kiss Attila elmondta, 300 millió forintot nyertek a Csillagvár Óvoda Kölcsey és Dobó utcai intézményeinek felújításaira; 2,4 milliárd forintot a Hajdúdorog és a Debrecen felé vezető kerékpárutak kialakítására. 

Amennyiben a forrásmaradványok engedik, Hajdúhadház irányában is tervezünk egy bicikliutat kialakítani

– tette hozzá. 150 millió forint értékben orvosi rendelőket alakítanak ki a középkertben, 699 millió forintból pedig várhatóan 12-14 belterületi utcát újítanak fel.

– Mindezek mellett folyamatban van a Bocskai Strand- és Gyógyfürdő fejlesztése is. 300 millió forintból a létesítmény energetikai korszerűsítését végezzük el, míg 175 millió forint értékben többek között cseréljük a medencék környékén a teljes díszburkolatot, újracsempézzük a medencéket, felújítjuk a termálmedencét, modernizáljuk az öltözőket, zuhanyzókat és egy új napfénytetőt is építünk a medence fölé – sorolta Kiss Attila.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában