haon.hu PODCAST

2024.03.06. 14:57

Az energiahatékony gondolkodás alapja a szemléletformálás

Tornainé Kicsák Edit és Ulveczki Csaba debreceni ökomenedzserek osztották meg tapasztalataikat az energiahatékonyságról.

Bekecs Sándor

A környezettudatosság, fenntarthatóság szempontjainak minél nagyobb érvényesítése kiemelt hangsúlyt kap Debrecen zöldpolitikájában is

Forrás: Napló-archív

A tudatos és megfontolt energiafelhasználás népszerűsítése az egyik legfőbb célja az Energiahatékonyág Nemzetközi Napjának, melyről 1998 óta emlékeznek meg világszerte. A világnap üzenete napjainkban még aktuálisabbá vált, hiszen a környezettudatosság mellett a magas energiaárak miatt is egyre többen igyekeznek spórolni a fűtéssel és az árammal.

A környezettudatosság, fenntarthatóság szempontjainak minél nagyobb érvényesítése kiemelt hangsúlyt kap Debrecen zöldpolitikájában is. Az önkormányzat ehhez kapcsolódó tevékenységeiről Tornainé Kicsák Edit és Ulveczki Csaba Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Zöldterületi Osztályának ökomenedzserei beszéltek a Hír FM magazinműsorában.  

– A levegőminőség-javító projekt, amiben dolgozunk, tíz várost, nyolc régiót érint az országban a Hungaromet koordinálásával. Ennek keretében minden városnak van egy úgynevezett pilot akciója. A debreceni akció a részeként négy véderdőt hoztunk létre. 2022-ben két helyszínen fásítás, két helyszínen pedig erdősítés történt – ismertette Tornainé Kicsák Edit. Hozzátette, a négy helyszín mindegyike a nyugati városrészben, a Tócó mentén található, ahol összesen 725 facsemetét és 20 ezer erdészeti csemetét ültettek el. A projekt további részében, 2026. végéig szemléletformáló és egyéb kiegészítő akciókat végeznek majd.  

A kisgyerekek a legfogékonyabbak a szemléletformálásra

Ulveczki Csaba szerint az energiatakarékosság céljainak eléréséhez a legfontosabb a lakosság és a vállalkozások hozzáállása. – Nagyon fontos a kommunikáció és a gyermekek szemléletformálása, tanítása. Azt gondolom, hogy a gyermeket nagyon könnyen meg lehet arra tanítani, hogy figyeljen oda. Mint ökomenedzsereknek, feladatunk a szemléletformálás és kommunikáció, óvodás- és iskolás korosztálynak is tartunk előadásokat – tette hozzá.

Az utóbbi időben elég nagy hangsúlyt kapott az egész országban, illetve Debrecenben is az energiakérdés. Most mindenki próbálja úgy menedzselni a mindennapjait, hogy kicsit energiatakarékosabb legyen. Tapasztalataink szerint az óvodás, alsó tagozatos általános iskolás korosztály abszolút nyitott, a gyerekek élvezik az előadásokat, interaktívak, bekapcsolódnak a beszélgetésekbe 

– mondta Tornainé Kicsák Edit. Megjegyezte, a felső tagozatosok, középiskolások már passzívabbak a téma iránt, azonban a felnőtt lakosság nagyobb érdeklődést kezdett mutatni, s egyre többen törekednek a megújuló energiák alkalmazására.

– Nagyon sok pályázati lehetőség van napelemtelepítésre, de kormányzati támogatások is elérhetőek, illetve Debrecen városának Zöld Kódexe is megfogalmaz számtalan intézkedést, mint a lakossági LED-csereprogram vagy a panelprogram – sorolta. 

A teljes adást itt hallgathatja meg: 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában