Közgyűlés

2024.02.20. 14:00

Több mint ötven utcát fejleszthetnek idén Debrecenben - videóval

Csütörtökön tárgyalja a város idei költségvetését Debrecen közgyűlése. A javaslat része többek között 23 utca aszfaltozása és 26 útszakasz felújítása.

Bekecs Sándor

Papp Viktor (balról) és Kovács István ismertették a részleteket

Forrás: Czinege Melinda

 

Számos útfejlesztést és több utca megújítását is tervezi idén Debrecen önkormányzata. Mint arról korábban beszámoltunk, rekordfőösszegű, mintegy 230,9 milliárd forintos költségvetését tárgyalja február 22-i ülésén Debrecen közgyűlése. 

A 2024-es büdzsétervezet számainak ismertetésekor Papp László kiemelte: 26 szakaszon történhet nagyfelületű aszfaltozás és 23 utca kaphat szilárd burkolatot. A kertségi fejlesztésekre pedig a tavalyi 4,96 milliárd forint helyett 7,94 milliárd forint állhat rendelkezésre.

– Az idei év legfontosabb ülése előtt állunk, hiszen csütörtökön tárgyaljuk azt a költségvetést, amely meghatározza Debrecen rövid, közép- és hosszú távú fejlődési stratégiáját. A debreceniek már megszokhatták azt, hogy 1998 óta folyamatosan különböző stratégiák és átgondolt tervek mentén működik a város fejlesztése. Önkormányzati képviselőink folyamatos párbeszédet folytatnak a körzetükben élő debreceniekkel, ez alapján állítjuk össze a város fejlesztését magába foglaló költségvetést évről évre – fogalmazott Papp Viktor, a közgyűlés Fidesz-KDPN-frakciójának vezetője. Kiemelte, az idei költségvetés is jelentős hangsúlyt fektet arra, hogy ne csak a város hosszú távú jövőjét meghatározó fejlesztések történjenek, hanem olyan rövid és középtávú fejlesztések is, amelyek az emberek mindennapi problémáira adnak választ.

Debrecen Létai út haon
A fejlesztendők közé tartozó Létai út adott helyet a sajtótájékoztatónak
Forrás: Czinege Melinda

Nyolcmilliárdot fordíthatnak Debrecen kertségi fejlesztéseire

Papp Viktor elmondta, a Kertségi Fejlesztési Program most is hangsúlyos része a költségvetési tervezetnek. A város gazdasági fejlődésének köszönhetően jelentős mértékben növelték az erre a programra szánt összeget, idén mintegy 8 milliárd forintot irányoztak elő.

Tavaly jelentős mértékben biztosítottunk forrást arra vonatkozóan, hogy a lakossági kezdeményezésű útépítések előkészületeit megtegyük, 26 utca tervezését indítottuk el. Ezt az idei évben is folytatni kívánjuk, 2,5 milliárd forint állhat rendelkezésre 23 utca szilárd burkolattal való ellátására

 – emelte ki a frakcióvezető. Emellett a közlekedésfejlesztési program keretében 2024-ben 26 útszakaszon történik nagyfelületű útfelújítás 1,67 milliárd forintból.
– Idén számos nagyléptékú közlekedésfejlesztési beavatkozás előkészítését is elvégezzük. Elkészül a Salakos utca aszfaltozása, folytatódik a Csárda utca építése, a Létai út és a Lahner utak komplex fejlesztése, illetve elindul a keleti városrész közlekedési fejlesztésének tervezése – sorolta Papp Viktor.

Két új traffiboxot is kihelyeznek Debrecen forgalmasabb részein

A képviselő elmondta, járdajavításra és járda rekonstrukcióra az idei évben 100 millió forintot irányoztak elő, amelyből körülbelül 2,5 kilométernyi járdaszakaszokat újíthatnak fel. A közlekedésbiztonság javítása érdekében újabb traffiboxokat helyeznek ki tavasszal két helyszínen és okoszebrákat telepítenek három szakaszon. 

Folytatódik a közvilágítási hálózat korszerűsítése, a jelzőlámpák ledesítése is. 55 millió forintot terveznek játszóterek telepítésére és felújítására. – Debrecen déli városrészében nagy sikere volt, így folytatódik és kibővül a lakossági csapadékgyűjtő program. 2024-ben 5 ezer darab esővízgyűjtőt adunk ingyenesen a lakosoknak – tette hozzá.

Útépítések
Barna utca befejezése, Pásti utca, II. ütem; Délibáb utca, Gohér utca, Tőr utca, I. ütem; Hordó – Dézsa utcák építése, I. ütem; Dolmány utca, Dessewffy utca, Seregély utca (a Csíz utcáig), Kárókatona utca, Basahalom utca, I. ütem; Derekassy István utca, II. ütem; Bádogos utca és Bádogos köz, Fekete István utca, I. ütem; Északi sor és Vashámor utca, Zelemér utca, Hármashegy – Hegyköz utca. I. ütem; Mészöly Géza utca, I. ütem; Jósa Miklós utca, Keresztesi utca, Hun utca befejezése, Bezerédj utca, Kartács utca (a Hajdú köz és a Hangyás utca között)

Kovács István önkormányzati képviselő elmondta, az elmúlt években hét utca és hat játszótér újult meg a választókörzetében, több részen ültettek fákat, helyeztek ki kerékpártárolókat. 

Az idei költségvetésben kiemelt szerepet kap a keleti városrész fejlesztése. Ennek része a a Létai út komplex fejlesztése, amiben a vízvezeték, a csatornavezeték és az útfelújítás mellett kiépül a kerékpárút is

 – emelte ki. Hozzátette: elkezdődött a Lahner utca felújítási tervének előkészítése.

Nagyfelületű útfelújítás
Tóth Árpád utca, Pallagi út (a TEVA V. és VI. kapuja között), Faraktár utca 21-31. (a NAV bejárata), a Dombostanyára vezető út, I. ütem; Izsó utca, I. ütem; Újkert utca, Szív utca, Tímár utca, Monostorpályi út, Jégvirág utca, Alma utca, Nyugati utca, II. ütem; István út, Kishegyesi út, Ady Endre utca, I. ütem (Nagyerdei körút temetőbejárat, 2. kapu); Poroszlay út, Sétakert utca, Vezér utca (a vasút utáni rész), Illyés Gyula utca, Kismacs – Napraforgó utca, Ill. ütem; Nagymacs – Kastélykert utca, Ondód – Kádár dűlő (700 méter), Nagyerdei körút – a Pálma cukrászda és Nagyerdei körút 76. között félpályán, Váradi Miklós utca, Rózsástelep utca, II. ütem

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában