Állatmentés

2024.01.15. 15:37

Villanyoszlopon rekedt macskát mentett meg Józsán egy bátor helyi férfi – fotóval

Legalább harminc órán át kuporgott egy villanyoszlopon egy macska, míg Horváth István le nem hozta onnan.

Nagy Emese

Horváth István a megmentett cicával

Forrás: Horváth István-archív

Villanyoszlop tetején rekedt egy ápolt, termetes macska Józsán – erről a Józsa-Csoport nevű Facebook-csoportban egy bejegyzést is közzétett szombaton egy józsai asszony. A posztban az áll, a Pipacs utca 4. szám előtti oszlop tetején bajba jutott egy cica, keservesen nyávog, nem tud lemenni. „Nem tudom, hogy kié, azért osztottam meg a videót, hogy a gazdája mihamarabb megtalálja az eltűnt állatot” – írta.

A bejegyzéshez rengeteg hozzászólás érkezett, többen úgy fogalmaztak, ahova egy macska felmászik, onnan le is tud jönni. Nem kell segíteni, ha éhes lesz, akkor lemászik. Sokan drukkoltak a macskának, de az hosszas várakozás után sem akart lejönni a villanyoszlopról. Végül az egyik utcában lakó férfi segített rajta.

Az állat meg sem moccant

Horváth István nem bírta tovább nézni, hogy az állat több méter magasban szenved, és attól is félt, hogy a hidegben halálra fagy. A mentést követően a Haonnak elmondta, már előző nap is hallotta, hogy nyávog egy macska valahol, de sötét volt, nem vette észre, hogy a villanyoszlop tetején van.

Debrecen-Józsa létra haon
A létrát kellett elővenni
Forrás: Horváth István-archív

– Másnap reggel is hallottam, ekkor már láttam is, először megpróbáltam felvágottal lecsalogatni, de mivel dolgom volt, otthagytam az oszlop lábánál az ételt, hátha bátorságot gyűjt és lemászik érte. 

Délután hazaérve a szomszédasszony fogadott azzal, hogy még mindig fent van az állat, nem akar lejönni. Ekkor már nem volt kérdés, ha nem segítek neki valahogy, akkor ott fagy halálra a szerencsétlen jószág.

 Így hát hoztunk egy széttolható létrát és felmásztam a legtetejére. Először egy műanyag ládába akartam betessékelni, de nem mászott bele, így nem maradt más lehetőség, magamhoz vettem és lemásztam vele – részletezte a mentést. 

Hozzátette, maga is állattartó, és úgy érezte, segítenie kell; a macska körülbelül 30 órán át lehetett fent a villanyoszlopon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában