Újévi istentisztelet

2024.01.01. 13:28

Kifogyhatatlan forráshoz hívtak a debreceni Nagytemplomban – fotókkal

A lélek szomjúságát csillapították a reformátusok 2024 első istentiszteletén.

Hajnal László

Újévi istentiszteletet tartottak az év első napján, hétfőn délelőtt a Debreceni Református Nagytemplomban. A templom sorai megteltek, a gyülekezet tagjai Csorba Gergő gyülekezeti kántor orgonajátékát hallgatva várták a dicsőítő szavakat.

Miután Oláh István elnök-lelkipásztor köszöntötte az egybegyűlteket, Pál apostol szavait idézve arra kérte a megjelenteket, vessék le a régi, csalárdságok miatt megromlott emberi énjüket, és újuljanak meg lelkükben és elméjükben.

Köszönetet mondott, amiért azzal a tudattal kezdődhet az új esztendő, hogy Isten ebben az évben is az emberrel marad, és áldottá akarja tenni számára a mindennapokat, hiszen a világnak szüksége van mindarra a jóra, amit Krisztusban hozott el az emberiség számára.

Felidézte János evangéliumának azon részét, melyben Jézus a samáriai asszonnyal találkozik Jákob forrásánál.

Oláh István elnök-lelkipásztor a hétfői istentiszteleten
Oláh István elnök-lelkipásztor a hétfői istentiszteleten
Forrás: Molnár Péter

Egy szimbolikus történet a belső szomjúságról

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke rámutatott, Krisztus hosszú beszélgetése a kisiklott életű nővel bevisz a hit kulisszái mögé. Mint mondta, a találkozás rejtett gondolatai, mély rétegű üzenetei két síkon zajlanak: megjelenik a földhözragadt, emberi sík, mely a szomjúságról, a Jákob kútjából való vízmerítésről, vallási és etnikai ellentétekről szól, de ugyanígy egy elvonatkoztatott, isteni szint is megcsendül: van élő víz, ami örök életre buzgó forrás.

Fekete Károly püspök
Fekete Károly püspök
Forrás: Molnár Péter

A püspök emlékeztetett, Jézusnak több határt is át kellett lépnie ahhoz, hogy megmutassa: van az istentiszteletnek egy új módja is. Egyrészt ellenséges földre lép a samáriai útja során, valamint szóba áll egy megvetett, erkölcstelen asszonnyal is.

Jézus célja, hogy a megcsontosodott hagyományt felváltsa egy másfajta, egy dinamikus lelkiség. A samáriai asszonynak azért kellett találkoznia élete messiásával, hogy a megmerevedett vallásosságot leváltsa az erőteljes hit 

– mondta.

Fekete Károly emlékeztetett rá, a hosszadalmas beszélgetés és a kútmotívum valódi jelentése, hogy a lélek szomjúságára nem elegendő a forrásvíz csörgedezése, hiszen azt a víz nem oltja. Úgy véli, hosszadalmas idő megtalálni azt, ami valóban megelégedést nyújt a lélek számára, hiszen az csak Jézuson keresztül oldódhat meg az ember számára.

A püspök kifejtette, Isten az új évben is minden nap beszédbe akar elegyedni az emberrel Jézus tanításain keresztül. Témái kifogyhatatlanok, és minden érdekli, ami az emberekkel történik. Megpendít személyes életkérdéseket, és azt, ami örömet okoz, de ugyanúgy a fájó, terhelő gondokat és a szégyenteljes dolgokat is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában