Ünnepi hagyomány

2024.01.01. 18:45

A közösségbe és a jövőbe vetett hitet erősítette a debreceni Nagytemplom újévi koncertje – fotókkal

A hagyományos január elsejei koncertet egy különleges évforduló tette még fennköltebbé.

Hajnal László

Újévi koncertet tartottak a Debreceni Református Nagytemplomban

Forrás: Molnár Péter

Újévi, teltházas koncerteseménnyel köszöntötte a debrecenieket hétfőn délután a Debreceni Református Nagytemplom. Immár hagyomány, hogy az év első napján megtartott ünnepélyes eseményen a közönség a Kodály Filharmónia játékát hallhatja, melynek nyitányaként Somogyi-Tóth Dániel, Debrecen főzeneigazgatója játszotta el orgonán a Magyar Himnuszt.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke áldásokban gazdag, boldog új esztendőt kívánt a város polgárainak. Mint mondta, újév napján jó ízlelgetni a szót: boldogság, noha az sokszor távolinak és elérhetetlennek tűnik. Úgy véli, üdvösségesen jobb helyzetben vannak, akik igazán boldogok. Jézus szavait idézve emlékeztetett rá: boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet. A szelídek nem alkalmaznak erőszakot, hiszen Jézus más mintát adott nekik.

Fekete Károly püspök
Fekete Károly püspök
Forrás: Molnár Péter

– A szelídség indulatokat szerel le, és nyugalmat tud árasztani maga körül. Akiknek nincs ilyen öntudatuk, azok boldogtalanok és nyughatatlanok – világított rá. Hozzátette, a boldog ember otthonra talál a Földön, örökségének tartja, és nyugodtan meri rajta élni az életét. 

A szelídség – fogalmazott – megőrzi a szív és a lélek egyensúlyát. Az a belső erő, amely kemény kézzel tartja bennünk az indulatot, hogy az ki ne törjön, és mások ellen ne forduljon.

Fekete Károly újév alkalmából egy ősi ír áldás szavaival kívánt boldog, tartalmas évet:

– Kívánom, hogy bátran nézz szembe életed feladataival és a próbákkal, amelyeknek kitesz. Amikor pedig súlyosnak érzed keresztedet, és a csúcsot meredeknek, ahová az út vezet, pontosan akkor növekedjen meg benned a remény és a bizalom – hangzott el.

Az összetartozásban rejtőzik Debrecen ereje

A püspök beszédét követően Papp László kívánt boldog új évet a város polgárainak:

– Kívánom, hogy hozzon az új esztendő örömöt, egészséget és sikert. Hozzon végre békességet és nyugalmat ebben a felzaklatott világban – mondta Debrecen polgármestere. Hozzáfűzte, az elmúlt néhány emberpróbáló évben erre vágytunk mindannyian. Elmondta, van egy alapigazság, miszerint a nehéz évek megedzik az embert, és megerősítik az egészséges lelkületű közösségeket. Rámutatott, ez az évtized eddig csak olyan nehéz éveket hozott, melyek egyenként is komoly próbatételt jelentettek volna.

Debrecen erős közössége nemcsak hogy úrrá tudott lenni a kihívásokon, hanem ténylegesen is erősebbé vált, és erősebben indítja a 2024-es esztendőt. A város fejlődésének lendületét nem törték meg az elmúlt évek megpróbáltatásai

 – mondta. Papp László büszkeségét fejezte ki, amiért meg tudta Debrecen szilárdítani a gondoskodáspolitikájának fundamentumait. Mint mondta, a város egészét átszövő együttműködés az egyházakkal, civilszervezetekkel, intézményekkel és a gazdasági élet szereplőivel biztosította azt, hogy figyelem irányuljon minden olyan területre, ahol a szükség ezt megkívánta.

Papp László polgármester
Papp László polgármester
Forrás: Molnár Péter

Elmondta, a nehézségek ellenére 2023-ban Debrecen szinte minden területen rekordévet zárt. A városban zajló fejlesztések együttes értéke mind azt mutatja, hogy a város az elmúlt években valóban a régió legfontosabb központjává vált.

Egy igazán különleges évfordulóra reflektálnak napjaink történései

– Az összefogáson alapuló és a gondviselésbe vetett hitünk Debrecen hagyományaiból tud erőt meríteni. Városunk páratlanul gazdag történelméből és kultúrájából képes táplálkozni – hangsúlyozta. 

Emlékeztetett rá, 2024 legfontosabb évfordulója a magyar szabadságharc őrvárosában, Debrecenben zajló események. Ugyanis január elsején, 175 évvel ezelőtt adta ki Kossuth Lajos, a Honvédelmi Bizottmány elnöke azt a rendeletet, melyben az osztrák seregek fenyegetése miatt Debrecent nevezték ki az ország fővárosának.

Rávilágított, a szabadságharc kormányának hivatalos lapja, a Közlöny 1849-ben úgy értékelte Debrecen teljesítményét, miszerint a város meg nem szűnt lelkesedést tanúsított élelmezésben, honvédek állításában, nemzeti szolgálatban, úgy, mint talán egyetlen település sem az országban.

Mint fogalmazott, ez az elismerés arra sarkalhatja a város polgárait, hogy az eddigi teljesítményeket és a jövőbeli vállalásokat úgy értékeljék, hogy a nemzetért, a kultúráért, a társadalomért és a gazdaságért annyit tesz Debrecen, amennyit kevés másik város tesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában