Kéményseprés

2024.01.04. 20:00

Kinek kötelező és kinek nem a kéményseprésért fizetni? – itt a szakember válasza minden felmerülő kérdésre

Sokak számára ingyenes a kéményseprés, de időpontot kell foglalni!

Nagy Emese

Feltétlenül ellenőriztessük és tisztíttassuk ki kéményeinket évente, kétévente!

Fotó: Illusztráció: MW-archív

A katasztrófavédelem kéményseprői Budapesten és tizennyolc vármegye összesen 2 ezer 923 településén látják el az ingyenes lakossági kéményellenőrzési és tisztítási feladatokat. Hajdú-Bihar vármegye egészében a katasztrófavédelem kéményseprői ellenőrzik azon családi házak kéményeit, ahová nincs gazdálkodó szervezet bejegyezve, és a társasházak kéményeit – közölte Mukics Dániel alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A Haon érdeklődésére elmondta, azon családi házak kéményeit, ahová gazdálkodó szervezet van bejegyezve, nem a katasztrófavédelem kéményseprői, hanem az adott településen szolgáltatást vállaló kéményseprőcégek végzik megrendelésre. A társasházakban élőknek nem kell időpontot egyeztetniük, oda a kéményseprők automatikusan érkeznek. A 2024-es sormunkatervet a katasztrófavédelem már közzétette.

Nekik is ingyenes, de időpontot kell foglalni

Mukics Dániel ismertette, a katasztrófavédelem weboldalán a „Mikor jön a kéményseprő?” résznél az irányítószám és a közterület megadásával megtekinthető, hogy mikor érkezik a társasházba kéményseprő. 

A társasházban élőknek nincs más dolguk, mint beengedni a szakembert, ugyanis nekik ingyenes a kéményellenőrzés. Ha egy társasházi lakásba be van jegyezve egy gazdálkodó szervezet, akkor a munka rá eső részét ki kell fizetni. Ha például gyűjtőkémény van egy tízlakásos társasházban, és az egyik lakásba be van jegyezve egy Kft., akkor a Kft.-nek a munka egytized részét kell kifizetnie. Ha egyedi kéménye van annak a társasházi lakásnak, amelybe a gazdálkodó szervezet van bejegyezve, akkor az adott kémény ellenőrzésének díját ki kell fizetni

 – mondta. 

Hozzátette, akik családi házban élnek és a családi házba nincs bejegyezve semmilyen gazdálkodó szervezet (Kft, Bt, egyéni vállalkozó stb.) – azok számára a kéményseprés ingyenes. A kéményseprő viszont nem megy ki automatikusan, időpontot kell foglalni az ingyenes kéményellenőrzésre. A https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon az online ügyintézés menüpontban lehet időpontot foglalni a katasztrófavédelem kéményseprőinél.

Ha a kéményre gázüzemű fűtőberendezés van rákötve, kétévente érdemes ellenőriztetni, ha szilárd tüzelővel működő fűtőeszköz van a kéményhez csatlakoztatva, akkor évente tanácsos ellenőriztetni.

 A magánszemélyek által lakott családi házaknál nem kötelező a kéményseprés, viszont mindenképpen ajánlott gondoskodni róla és élni az ingyenes kéményellenőrzés lehetőségével. Ha valaki nem az internetes ügyintézést választja, telefonon is egyeztethet időpontot. Keresse a kéményseprők ügyfélszolgálatát a 1818-as telefonszámon, a telefon 9-es, majd 1-es nyomógombját kell a menüben megnyomni – tájékoztatott Mukics Dániel.

Debrecen kéményseprő haon
Engedjük be, ha érkezik!
Forrás:  Illusztráció: MW-archív 

Ezért fontos a rendszeres ellenőrzés

A szakember kiemelte, nem csak ősszel lehet a kéményt ellenőriztetni. Nem az ellenőrzés időpontján, hanem annak rendszerességén van a hangsúly. A kéményseprő bármelyik évszakban ellenőrizni tudja a kéményt, és ha szükséges, kitisztítja azt. 

Az olyan családi házaknál, ahová be van jegyezve egy gazdálkodó szervezet, (az egyéni vállalkozó is annak számít) a kéményellenőrzés kötelező és fizetni kell érte. A kéményseprést kötelező megrendelni.

 Ezt már viszont nem a katasztrófavédelem, hanem kéményseprőcégek végzik saját díjszabásuk szerint. A gazdálkodó szervezetek maguk döntenek arról, hogy melyik kéményseprőcégtől rendelik meg az ellenőrzést és tisztítást. A megrendelés kötelező gyakorisága attól függ, hogy milyen fűtőeszköz van a kéményhez csatlakoztatva. Ha a házban szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, például fával, akkor évente, ha gázzal, akkor kétévente. A kéményseprésért ebben az esetben fizetni kell – hangsúlyozta. 

Tudatta, oldalukon a „Ki az Ön kéményseprője” résznél az irányítószám megadása után ki lehet választani, hogy magánszemély, vagy vállalkozás-e a kéménytulajdonos, illetve azt is, hogy családi ház vagy társasház a szóban forgó épület. Ha mindent megfelelően kiválasztottunk, az oldal fel is ajánlja, hogy az adott területen milyen kéményseprőcégektől lehet megrendelni a kötelező ellenőrzést.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra is, hogy időről időre csalók jelennek meg, akik közül egyesek a katasztrófavédelem alvállalkozójának adják ki magukat, és a gazdálkodó szervezetekhez becsöngetve bírsággal fenyegetőzve kínálják kéményseprési szolgáltatásaikat. A katasztrófavédelemnek azonban nincsenek alvállalkozói, ezeket az embereket nem kell beengedni! A gazdálkodó szervezetek attól a kéményseprőcégtől rendelhetik meg a kötelező kéményellenőrzést, amelyiktől szeretnék, ne dőljenek be az erőszakos csalóknak!

A fűtési mód váltása

A szóvivő kitért arra is, hogy sokan váltanak tüzelőt és gáz helyett fával fűtenek. Fontos tudni, hogy csak olyan kéményt szabad használni, amelyet kéményseprő a helyszínen egy műszaki vizsgálaton ellenőrzött és a kémény állapotát nyilatkozattal megfelelőnek minősítette!

Ha valahol új fűtőeszközt kötöttek be, új kéményt építettek, vagy a meglévő kéményt átalakították, felújították, ott a kémény használata előtt meg kell rendelni a kémény műszaki átvételét. Ez magánszemélyeknek és cégeknek is egyaránt kötelező és fizetni kell érte. Olyan kéményt használni, amelyik nem rendelkezik megfelelőségi nyilatkozattal, nemcsak tilos, hanem életveszélyes is. 

Akár lakástűz, akár szén-monoxid-mérgezés is bekövetkezhet a szabálytalan, hibás kialakítás miatt. Aki fűtési módot akar váltani, annak érdemes előzetes kémény-felülvizsgálatot kérnie a kéményseprőktől. Ezzel elkerülhető, hogy bárki egy szabálytalan átalakításért, hibás kivitelezésért fizessen ki nem kis összeget, majd a kötelező műszaki vizsgálat után nem megfelelő minősítést tartalmazó nyilatkozatot kapjon kézhez. Ha már az átalakítás előtt konzultálunk a kéményseprőkkel, a szakemberek pontosan meg tudják mondani, hogy az adott ingatlanban mire van lehetőség, az átalakítás során mire kell odafigyelni, milyen dokumentumokat kell beszerezni, milyen szakemberekkel érdemes konzultálni – mondta Mukics Dániel.

Mi alkalmas tüzelőnek és mi nem

Mindemellett rámutatott, attól még, hogy valami ég, nem feltétlenül fűtésre alkalmas tüzelő. Hideg időben gyakori, hogy a tűzoltókat égő kéményekhez riasztják. Ez ott jellemző, ahol szilárd tüzelő anyaggal  fűtenek és nem élnek az ingyenes kéményseprés lehetőségével.

A veszélyt csak fokozza, ha nem megfelelő tüzelővel, vagy szeméttel fűtenek. Ha valahol csak két hétig hulladékkal fűtenek, annyi korom és kátrány rakódik le a kémény belső falára, mintha hat hónapon keresztül jó minőségű, száraz tűzifával fűtöttek volna.

 A kémény falán lerakódó, egyre vastagodó korom- és kátrányréteg – ha nem távolítják el – előbb-utóbb meg fog gyulladni, és a tűz könnyen átterjedhet a ház tetőszerkezetére is. Minden hetedik lakástűz a kéményben keletkezik. Nem alkalmas tüzelőnek a kezelt (lakkozott, rétegelt, festett) és a nedves fa sem. Fűtésre a kiszáradt, kezeletlen fa, begyújtáshoz pedig a fekete-fehér papír alkalmas – húzta alá a szakember.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában