XVIII. Országos Klarinétverseny

2023.12.13. 15:40

Kiemelkedően teljesítettek a Debreceni Egyetem klarinétosai az országos versenyen

Az ország minden pontjáról érkeztek hallgatók Debrecenbe.

Haon.hu

Forrás: unideb.hu

Egy első és egy harmadik helyezést, valamint két rektori különdíjat is begyűjtöttek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar hallgatói a XVIII. Országos Klarinétversenyen. Az idei kiírásra hazánk minden pontjáról, így például Miskolcról, Pécsről, Szegedről is érkeztek hallgatók Debrecenbetudatta az unideb.hu közlésében.

A magyar zenei felsőoktatási intézmények klarinét szakos hallgatói mutathatták be tehetségüket a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara és a Conservatory Alapítvány által megrendezett XVIII. Országos Klarinétversenyen. Huszonnégy fiatal tehetség mutatkozott be a szakmai zsűrinek, melynek tagja volt Devich Gábor klarinétművész, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium klarinét tanára, a Concerto Budapest Főigazgatója, Kiss Gy. László Liszt-díjas klarinétművész, valamint Tóth József fagottművész, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Ami címzetes igazgatója.

A Debreceni Egyetem klarinétosai ezúttal is kiemelkedően teljesítettek, hiszen Kovács Attila negyedéves hallgató vehette át az egyik első helyezésért járó díjat, az első évfolyamon tanuló Szepesi Gábor a harmadik helyen végzett, valamint kiváló teljesítménye elismeréseként Kovács Attila és Hompoth Edward ötödéves hallgató rektori különdíjat kapott, utóbbi versenyző még egy előadói különdíjjal is gazdagodott.

Kiváló szakmai visszajelzés a siker

A verseny célja ezúttal is az volt, hogy a fiatalok más felsőoktatási intézmények hallgatóival is összemérhessék tudásukat, a sikeres szereplés pedig a DE Zeneművészeti Kar számára is kiváló szakmai visszajelzést jelent azzal kapcsolatban, hogy a klarinétoktatás továbbra is a magyarországi élmezőnybe tartozik.

– A hallgatóink ebben az évben is megmutatták, hogy mestereik a hangszerüknek, a helyezésük pedig ezúttal is bizonyította, hogy szorgalommal, elhivatottsággal képesek kitűnni kortársaik közül. A verseny több szempontból is ideális a növendékeink számára, hiszen ilyenkor nemcsak magukat kell figyelniük, hanem a többieket is tanulmányozhatják, a színpadi teljesítmény és a zenei tudás kapcsán is sokat tanulhatnak tőlük – mondta Szabó János, a DE ZK Fafúvós Tanszék oktatója.

Az idei megmérettetésen Hajdú Mihály: Capriccio all' ongarese című kötelező művét, valamint Astor Piazzola klarinétra átírt tangó etűdjeiből egy zongorakísérettel előadott zeneművet kellett bemutatniuk a Liszt-terem színpadán. Az első darabbal Horváth László klarinétművészre emlékeztek.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar hallgatóinak felkészítését Szabó Krisztián Péter, a kar mesteroktatója, illetve Laskai László művésztanár segítette.

A verseny végeredménye:
I díj: 
Kovács Attila, Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar      
tanárai: Szabó Krisztián, Laskai László

Rácz Réka, Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Intézet 
tanára: Laduver Mihály 
II. díj: 
Egresi Alex, Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Kar 
tanárai: Szitka Rudolf, Szűcs Péter 
Farkas Dorka, Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar 
tanára: Dr. Szepesi János 
III. díj: 
Szepesi Gábor, Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar 
tanárai: Szabó Krisztián, Laskai László

Török Ramóna, Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Intézet 
tanára: Dr. Arnóth Zoltán

Rektori különdíj: 
Kovács Attila és Hompoth Edward, Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar 
tanáraik: Szabó Krisztián, Laskai László

Különdíj a Piazzola-mű legjobb előadásáért:
Furman Tamás. Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Intézet 
tanára: Dr. Arnóth Zoltán

Különdíj a Hajdú-mű legjobb előadásáért: 
Babos Anna, Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Intézet 
tanára: Dr. Arnóth Zoltán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában