Projekztáró

2023.12.04. 17:21

Hajdúbagoson újra a víz az úr

Hajdúbagoson újra jó minőséűú ivóvíz folyik a csapból.

Kosztin Éva

Többé nincs szükség Hajdúbagoson a vízszűrő berendezésekre ahhoz, hogy ivóvízhez jussanak a lakosok

Forrás: Napló-archív

Tavaly még falugyűlésen harcoltak a hajdúbagosiak az ivóvízért, amikor az ivóvíz-minőség javítási projekt során le kellett állítani az elavult vízműtelepet és ideiglenes vízellátó rendszert alakítottak ki. Mára befejezték a korszerűsítéseket, az eredményekről a december 4–i projektzáró rendezvényen számolt be a polgármester és a kivitelezők Hajdúbagoson, a Polgármesteri Hivatalban.

– Kevés beruházásról mondható el, hogy rosszul kezdődött, de jól végződött – kezdte köszöntőjét Szabó Lukács Imre, Hajdúbagos polgármestere.

A rossz az volt, hogy hosszú ideig tartott. Egy csaknem 15 éves vajúdás ért véget, 2009-re vállalta az ország az Európai Unió felé, hogy javítjuk az ivóvíz minőségét. De a jó, hogy elkészült, sőt, még több is elkészült, mint eredetileg terveztük, hiszen a mostani fejlesztéssel építettünk egy új tartalékkutat, illetve teljes körűen felújítottuk a vízműtelepet is

 – értékelte programot a polgármester.

Hajdúbagos, ivóvíz
Szabó Lukács Imre, Hajdúbagos polgármestere 
Forrás: Kiss Annamarie

Nem volt hiábavalók a kényelmetlenségek

A számokat a projekt fővállalkozója ismertette. Elmondta, hogy Hajdúbagos öt település ivóvíz-minőség javító programjában vett részt Tiszadobbal, Tiszadadával, Tiszaeszlárral és Nyírlugossal együtt. Összesen 2,3 milliárd forint állt rendelkezésükre, aminek 90 százalékát az Európai Unió, 10 százalékát pedig a magyar állam finanszírozta, a tervezési folyamat a 2021 áprilisi szerződéskötéssel együtt indult. 

A szakember hozzátette, a legnagyobb akadályt az jelentette, hogy a vízműtelepen feltárt vezetékek műszaki állapota nem tette lehetővé, hogy Hajdúbagos a korszerűsítési folyamat alatt egészségre ártalmatlan ivóvizet biztosítson a lakosainak, ezért átmenetileg ideiglenes vízellátó rendszert kellett kialakítani. A fővállalkozó azonban kiemelte, a vízműtelep fejújításából fakadó kényelmetlenségek nem voltak hiábavalók, hiszen megtörtént az energetikai korszerűsítése, illetve bevezettek egy új, távolról is elérhető folyamatirányítási rendszert, ami nagyban hozzájárul a költséghatékony üzemeltetéshez.

Két kúttal biztonságosabb az ellátás

Ányos József, az alvállalkozó KEVIÉP Kft. munkatársa elmondta, megnyugtató, hogy immár két kút is rendelkezésre áll a községben. – Ma már egy kútban számos műszaki berendezés található és mint tudjuk, ami elromolhat, az el is romlik. Egy kúttal sokkal nagyobb volt a veszélye, hogy hosszabb időre leáll a vízszolgáltatás – magyarázta. Mint megtudtuk, a vízkezelési technológiák közül azt választották, amelyik kevesebb vegyszert igényel, és inkább biológiai folyamatok, élő szervezetek biztosítják a vízminőséget, ezeknek kellett ideális körülményeket biztosítani. Ányos József hozzátette, nem csak 50 évig fog működni ez az új rendszer, olyan korrózió- és időtálló csővezetékeket helyeztek el, amik kiállja az idő próbáját. 

Teljesen ki kellett bontani a régi vízműtelepet, mondhatni még a vízkezelő székét is, hogy ezt az új technológiát be lehessen építeni. Az embereket azonban valószínűleg nem a vízkezelési technológia rejtelmei érdeklik, hanem hogy amikor kinyitják a csapot, abból bármilyen mennyiségben, megbízható minőségben, aggály nélkül fogyaszthassanak vizet. Hajdúbagoson ez megvalósult

 – összegezte végül a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában