Kiállítás

2023.11.26. 19:16

Újra zakatoltak a miniatűr vonatok Debrecenben – fotókkal

Tizenötödik alkalommal rendeztek vasútmodell-kiállítást a VOKE Egyetértés Művelődési Központban.

Panyiczki-Berényi Viktória

A kiállításon megjelenített vonattípusok széles skálán mozogtak

Forrás: Czinege Melinda

– A debreceni kiállításon a Békéscsabai Kandó Kálmán Vasútmodell Klubbal, valamint a Soproni Vasútbarátok és Vasútmodellezők Egyesületével közös terepasztalokat állítottunk ki, amely a sajátunkkal egybeépítve csaknem kétszáz négyzetméteren hetven méteres vasúti pályaszakasszal rendelkezik. A terepasztalokon működő vonatok digitális üzemmódban működnek, a látogatók legnagyobb örömére dudálnak és füstölnek is – tudtuk meg Fróna Lászlótól, a Hajdú Expressz Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület elnökétől. A kiállított terepasztalokat modulrendszerből építették össze a könnyebb szállíthatóság és raktározhatóság végett. Egy modul általában ötven centiméter széles és egy méter hosszú, de lehetnek eltérések. 

A modulok elkészítési ideje attól függ, hogy mit szeretnénk megjeleníteni rajta 

– ismertette a szakember. Elsőként a faanyagot kell a lapszabászaton méretre vágatni, majd összeszerelni. Ezután építik rá az elektronikus vasúti hálózatot, majd a terepábrázolás következik.

Fróna László szerint ha valaki intenzíven foglalkozik vele, akkor egy 1 méteres modult két hónap alatt össze tud állítani. A bonyolultabb terepasztalok kivitelezése azonban hosszabb ideig is elhúzódhat. – Igyekszünk olyan elemeket elhelyezni a terepasztalon, amelyek nemcsak statikusak, hanem mozognak is. Van olyan figura, amelyik kaszál, gereblyézik vagy integet a vonatnak. A közönségnek ez nagyon szokott tetszeni – mondta. 

A precíz részletességgel kidolgozott asztalok között azonban csak óvatosan lehetett nézelődni, mivel egy ártatlannak tűnő mozdulat is borzasztó nagy károkat tud okozni a miniatűr világban, tönkretéve több hónap munkáját.

A kiállításon megjelenített vonattípusok széles skálán mozogtak: az 1970-es évek közepétől a napjainkig is közlekedő vonatokat láthattak az érdeklődők. A kiállítás egyik fénypontja a mozdonysimogató volt, amelyen két hatalmas járművet lehetett testközelből megcsodálni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában