Ünnepség

2023.11.14. 17:12

Ludasságok a megújult nádudvari Kincsesházban

A helytörténeti gyűjteménynek otthont adó helyhez illő új, míves kerítés várta a Márton-napot ünneplőket.

Marján László

Bodó Sándor méltatta a Kincsesházban folyó munkát. Középen Maczik Erika, balra Ludmanné Papp Ilona

Forrás: Marján László

– Mi ahhoz vagyunk szokva itt a Hortobágy mellékén, hogy Dömötör napot ünneplünk, ugyanis a pásztoroknak Szent Dömötör volt a védőszentje, viszont a mezőgazdasággal földművelésből élő népek Márton-napot ünnepelnek. Ez zárja le a gazdasági évet – kezdte bevezetőjét Ludmanné Papp Ilona, a nádudvari Kincsesház vezetője a Márton-napi ludasságok elnevezésű hagyományőrző és egyben projektzáró ünnepségen november 11-én, szombaton.

Szent Mártonról ismertette továbbá, hogy római katona volt, és egyszer télen majd megfagyott egy koldus az utcán, megsajnálta, és ráadta a köpönyegét, kettéhasította és ráadta, betakargatta, hogy ne fagyjon meg. Utána kereszténnyé lett, és annyira jó keresztény volt, hogy az emberek meg akarták választani püspöknek. Ő viszont félt a felelősségtől, és elbújt a libaólban. Igen ám, csakhogy a libák elárulták. Úgyhogy Tours városa Franciaországban szépen megválasztotta püspöknek, és nagy tisztelettel végezte a dolgát mindenkinek a megelégedésére. Egyébként Savariában, Szombathelyen született.

A 99 éves Szőnyi Imre bácsi (jobbra) Hortobágy örökös pásztora a falvédők előtti eszmecseréje a helyi politikusokkal
A 99 éves Szőnyi Imre bácsi (jobbra) Hortobágy örökös pásztora a falvédők előtti eszmecseréje a helyi politikusokkal 
Forrás: Marján László

Ezek után Maczik Erika polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: a Kincsesház egy olyan közösségi hely, ahol gyerekek, fiatalok, fiatal felnőttek, idősebbek és szépkorúak egyaránt jól érezhetik magukat. – Ez személyes tapasztalásom is. Egy ilyen helyen, ahová ennyire szeretnek járni az emberek, ott – a közösségi programok támogatása mellett – oda kell figyelni arra is, hogy milyen anyagi igények vannak, mivel tehetjük egy kicsit kényelmesebbé, modernebbé, szebbé azt a csodálatos épületet, ami a város első közfürdője volt, majd átalakult egy gyönyörű közösségi házzá – fogalmazott

A városvezető elmondta, a Kincsesházat egy korábbi pályázatból alakították ki, nemrég pedig az infrastrukturális felújítására is sikerült támogatást nyerniük. Kiss Sándor asztalos és csapatának a munkája, az ajtók, illetve a kerítés a város éke lehet. – Bármerről jövünk ide, a Kossuth térre, azonnal a tekintetet megkapja ez a gyönyörű kapuzat – emelte ki. Az önkormányzat is hozzátette a magáét: árkok lefedésével, füvesítéssel, a térburkolat kialakításával még szebbé, még teljesebbé tették a felújítást. Köszöntőjét egy másik híres Mártonnak, Luthernek – akinek előző nap volt a születésének 540. évfordulója, s amely egyházfi nem csak a hitbéli dolgokban volt bölcs – szavaival zárta: „aki nem szereti a bort, az asszonyt és a dalt, az bolond marad egész életében.” – Hát, ne maradjunk bolondok! – zárta gondolatait és kívánt mindenkinek kellemes időtöltést a napra.

A Kincsesházban minden rendezvényen teltház van
A Kincsesházban minden rendezvényen teltház van
Forrás: Marján László

Bodó Sándor képviselőt, Nádudvar díszpolgárát jó érzés töltött el, hogy Nádudvaron elkötelezett, a közösségért tenni akaró emberek élnek, akik néhány millió forintnyi pályázati pénzből is tudnak jó dolgokat alkotni. Kiemelte, a Kincsesházban mindig azt látja, hogy falai között valódi élet van.

Az ünnepélyt óvodás, népdalénekes és citerás műsor, falvédő és gyermekrajz kiállítás és kézműves foglalkozások, ludas ételek kóstolója színesítette. 

Az óvodások kézműveskedtek és műsort is adtak
Az óvodások kézműveskedtek és műsort is adtak 
Forrás: Marján László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában