Megemlékezés

2023.11.03. 09:34

Közös gyertyagyújtással emlékezett elhunyt polgáraira a Debreceni Egyetem

A megemlékezés közös imádkozással zárult az Egyetemi Templomban.

Haon.hu

A Debreceni Egyetem nevében Bartha Elek oktatási rektorhelyettes tartott megemlékezést

Forrás: unideb.hu

A hagyományokhoz híven idén is közös gyertyagyújtással emlékezett ebben az évben elhunyt oktatóira, dolgozóira és hallgatóira halottak napja alkalmából a Debreceni Egyetem és az egyetemi lelkészség.
Az Egyetemi Templomban tartott szerdai gyertyagyújtáson Kovács Gergő református egyetemi lelkész köszöntötte a megjelent intézményi és kari vezetőket, dolgozókat, hallgatókat és családtagokat – olvasható az unideb.hu közlésében.

A Debreceni Egyetem nevében Bartha Elek oktatási rektorhelyettes tartott megemlékezést.

– Személyes gyászát mindenki egyénileg éli át, de megkönnyíti a teher elviselését, ha abban többen osztoznak. A családok ilyenek, közös gyászként élik meg, közösen dolgozzák fel a veszteséget. Egyetemünk, akár egy nagy család, képes és kész osztozni tagjaival azok örömében, ünnepeiben, és igyekszik ugyanezt tenni a veszteségek feldolgozása során. Hiszen minden polgárának halála az egész intézményt érinti – fogalmazott beszédében a rektorhelyettes.

Bartha Elek kiemelte: minden halottunk számára lobog egy kis láng, amíg csak van miből táplálkoznia. Így vagyunk emlékeinkkel is: táplálékot nyújt nekik a szeretet, a barátság, a tisztelet, a megbecsülés: tiszta érzések, amelyek eltávozott hozzátartozónkhoz, barátunkhoz, kollégánkhoz, hallgatónkhoz fűznek minket.

– Gondolatban most felidézzük emlékeinket róluk, akikkel földi életünkben már nem találkozhatunk. Abban a reményben tesszük ezt, hogy sorsuk, amely már általunk nem érzékelhető dimenziókban folytatódik, az ő hitük és meggyőződésük szerint adjon nekik megnyugvást. A mi számunkra pedig hozzon kiengesztelődést azzal, ami minden ember számára egyszer elkerülhetetlenül bekövetkezik – zárta megemlékező beszédét a rektorhelyettes.

Ezt követően Törő András római katolikus egyetemi lelkész hirdetett igét, majd Petkes Piroska református egyetemi, Asztalos Richárd evangélikus és Kiss László görögkatolikus egyetemi lelkész közreműködésével, egy-egy igeszakasz elhangzása mellett gyúltak meg az emlékezés mécsesei.

A megemlékezés közös imádkozással zárult az Egyetemi Templomban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában