Fireside Talks

2023.11.28. 11:52

Első alkalommal jelentkezett a hajdú-bihari iparkamara a Kandalló melletti beszélgetéssel

Az esemény témája az új lehetőség a fizetések terén, avagy út a készpénzmentes jövő felé Magyarországon volt.

Haon.hu

Forrás: Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

A Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara új rendezvénysorozatot indított aktuális gazdasági, pénzügyi témákban, amelyeket szakértőkkel beszélnek meg szűk körben, s amelynek célja, hogy a résztvevők is aktív részesei legyenek az eseménynek. Első alkalommal november 27-én jelentkeztek a HBKIK székházából a Fireside Talks – Kandalló melletti beszélgetéssel. A házigazda Skultéti Éva, a HBKIK főtitkára volt – olvasható az iparkamara közlésében.

Kötelesek lesznek...

A rendezvény témája „Új lehetőség a fizetések terén Magyarországon egy kis történelemmel, avagy AFR 2.0 – út a készpénzmentes jövő felé” volt, az apropóját pedig az adta, hogy 2024. február 1-től indul az AFR (Azonnali Fizetési Rendszer) 2.0 csomag Magyarországon. Dr. Czímer József, az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetségének elnökségi tagja, a PTE Közgazdasági Karának címzetes docense, a European Payments Council Scheeme Technical Forum tagja, a londoni City tanácsadói közösségének elismert szakértője előadásában hangsúlyozta, hogy 2023. január 1-jén hatályba lépett a pénzforgalom lebonyolításáról szóló rendelet módosítása, amely tartalmazta az azonnali fizetési ökoszisztéma továbbfejlesztésével (AFR2.0) kapcsolatos kötelezettségeket és határidőket is. 

Szeptember 1-től az azonnali fizetési tranzakciók értékhatára 10 millió forintról 20 millió forintra nőtt, 2024. február 1-től pedig minden pénzforgalmi szolgáltató köteles lesz fizetési kérelmet fogadni, és az úgynevezett egységes adatbeviteli szabványt alkalmazni.

Lehet választani

2024 februártól jön az AFR 2.0 legnagyobbnak ígérkező változása, az egységes adatbeviteli megoldáson (EAM) alapuló fizetés bevezetése. A QR, deeplink és NFC alapú fizetési lehetőséggel különféle helyzetben nyílik lehetőség az átutalási művelet lebonyolítására.

A QR-kód lehetőséget biztosít a felhasználóknak, hogy azt a saját banki mobilalkalmazásukkal beolvasva, további adatok megadása nélkül egyből kiegyenlíthessék a tartozásukat. Ennek leggyakrabb alkalmazási lehetősége a közüzemi vagy egyéb számlák fizetése lehet majd.

A mindennapi vásárlásaink során viszont leginkább kényelmes megoldást jelenthet az NFC (Near Field Communication) alapú fizetési lehetőség, amely lényegében azonos technológián alapszik, mint a bankkártyákkal, mobillal vagy akár okos órával történő érintéses fizetés. A különbség az, hogy technológiai sajátosságok miatt kártyakibocsátás nélkül, kizárólag mobiltelefonnal lesz lehetőség az ilyen típusú tranzakciók végrehajtására.

A harmadik bevezetni kívánt technológia a deeplink, amely lényegében egy egyedileg generált fizetési link, amelyet megnyitva van lehetősége a felhasználónak egy konkrét fizetési tranzakció elvégzésére. Ez a webshop tulajdonosoknak kínál leginkább megoldást arra, hogy a fizetési művelet elvégzésére egy újabb opciót biztosítsanak fogyasztóiknak, a jelenlegi utánvétes vagy online bankkártyás fizetési módok mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában