Függőség

2023.10.22. 21:00

Miért költ valaki 50-60 ezret egy hónapban orrspray-re? – itt a debreceni szakember válasza

Sztanó Balázs: A hosszútávú használat orrszárazságot, véres orrváladékot vagy gyakori orrvérzést is okozhat.

Nagy Emese

Az orrspray hasznos, szükséges lehet, de néhányan túlzásba esnek vele

Forrás: Illusztráció: Shutterstock

Fotó: ArtOfPhotos

Minden huszadik magyar táskájában, éjjeliszekrényén van nyálkahártya lohasztó hatóanyagot tartalmazó orrspray, amit ha nem használna rendszeresen, nem kapna rendesen levegőt – tájékoztat közleményében a Próbakő Kommunikáció cég a Sterimar reprezentatív kutatásának adataira hivatkozva.

A közleményben kiemelik, a friss kutatás alapján a lakosság 9 százaléka volt már orrspray-függő, 6 százaléka pedig jelenleg is az. A magyarok 40 százaléka használja tudatosan pár napig az úgynevezett érszűkítő, nyálkahártya lohasztó hatóanyagot tartalmazó orrspray-ket.

 Minden 20. magyar allergiaszezonban is az ilyen orrspray-khez nyúl, és nem tart a rászokástól, holott ezeket célzottan nátha, influenza stb. esetén a bedugult orr gyors kidugítására szabad csak alkalmazni maximum egy héten át, ahogyan ez a tájékoztatójukban is szerepel.

Van olyan, amire nem lehet rászokni

A friss kutatás alapján a magyarok 42 százaléka nincs tisztában azzal, hogy a tengervizes orrspray-kre nem lehet rászokni. Ezek hatékonyan segíthetnek allergiás vagy megfázásos tünetek esetén is a pollenek kimosásában, a kórokozók eltávolításában és a nyálkahártya hidratációjában, sőt, használatuk a mindennapi orrhigiénia részét képezheti. 

A felmérés több mint 1000 fő megkérdezésével készült.

Debrecen Sztanó Balázs haon
Sztanó Balázs, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója 
Forrás: unideb.hu

Sztanó Balázs, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója a Haon megkeresésére elmondta, a manapság használt orrspray-ket három nagy csoportba sorolhatjuk. Az elsőbe tartoznak a tengervizes orrspray-k, melyeket az orrüreg tisztítására, átmosására szokás alkalmazni. A másik nagy csoport a náthára használatos, érszűkítő hatású készítmények. Ezek felső légúti fertőzés esetén az orrdugulást, orrváladékozást csökkentik, ezáltal javítva a közérzetet, illetve bizonyos szövődmények kialakulásának esélyét is mérséklik, mint például a gennyes középfülgyulladás vagy az arcüreggyulladás. A harmadik csoport a vényköteles, szteroid tartalmú orrspray, melyet leginkább az allergiás nátha kezelésében alkalmaznak.

Orrcsepp- vagy orrspray-függőség alatt alapvetően a náthára használatos készítményekhez való hozzászokást értjük – emelte ki. – Sajnos, azt kell mondanom, hogy nagyon gyorsan válhat valaki orrspray-függővé. Akár egyetlen elhúzódó náthás betegség is elég lehet. 10-14 nap tartós használat után már kialakulhat a függőség. Ráadásul ezek a készítmények nem vénykötelesek (a fent említett, második csoportba tartozók – a szerk.), bárki szabadon hozzájuthat korlátlan mennyiséghez

 – tudatta Szatnó Balázs.

Véres orrváladék, gyakori orrvérzés

A szakember megjegyezte, a javasolt időn túli rendszeres használat esetén egy úgynevezett rebound (visszacsapás) effektust észlelünk, vagyis a gyógyszer hatásának megszűnését követően az eredetinél nagyobb mértékű panasz jelentkezik, ami jelen esetben főként orrdugulást jelent, ezért a beteg egyre gyakrabban és egyre nagyobb mennyiségű orrspray-t fog alkalmazni. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy egyesek akár naponta egy teljes üveget elhasználnak, ami anyagilag is igen megterhelő. 

Szerencsére ez a függőség néhány hetes/hónapos kezeléssel gyógyítható, de mindenképpen fül-orr-gégészeti vizsgálat szükséges annak megállapítására, hogy az orrlégzési nehezítettség/gátoltság hátterében a gyógyszer függőségen kívül nem áll-e egyéb betegség vagy kóros eltérés

 – hangsúlyozta az orvos.

Azt is megosztotta, milyen károkat okozhat a szervezetben az orrspray, ha a kelleténél jóval tovább használjuk.

– Főként helyi hatásokkal kell számoljunk. A hosszú távú használat orrszárazságot, véres orrváladékot vagy gyakori orrvérzést is okozhat, a beteg a befújást követően gyakran égő, maró érzést tapasztal. Szerencsére megfelelő kezeléssel ezek a tünetek általában megszüntethetőek – húzta alá.
A szakember leszögezte, mindezek ellenére fontosnak tartja elmondani, hogy az orrdugulással járó felső légúti fertőzések esetén a szövődmények csökkentése érdekében az orrcsepp használata igencsak fontos gyermekek és felnőttek esetében is. 

– Az elkövetkező hónapokban pedig egyre gyakrabban kell számítanunk a náthás megbetegedésekre. Kezelés során először a tengervizes orrmosás javasolt, majd megfelelő orrtisztítást követően alkalmazzuk a náthára való hatóanyagos orrcseppet vagy orrspray-t tünetektől függően egy hétig, vagy maximum 10 napig – mondta.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában