Környezetvédelem

2023.10.10. 15:55

Hamar teljesült Papp László kérése, tisztázták a polgármester által kifogásolt rendeletet

Haon.hu

Papp László polgármester

Forrás: Napló-archív

Amint arról hétfőn beszámoltunk, Papp László polgármester közleményt adott ki azzal kapcsolatban, hogy néhány héttel ezelőtt született egy jogszabály, ami lehetővé teszi a kormányhivatalok számára, hogy a környezetszennyező cégekkel szemben ne bírságot szabjanak ki, ne a bezárás szankciója fenyegesse a szabályok megszegőit, hanem szerződést kössenek velük, amelyben a szennyező vállalja, hogy egy bizonyos határidőn belül megszünteti a jogsértést. Mint írta, ezt követően ígéret született arra, hogy módosítják a rendeletet úgy, hogy csak működő kohászati üzemekre vonatkozzon. 

A polgármester hamar kedvező választ kapott a kérésére, ugyanis a Hivatalos Értesítőben megjelent egy miniszteri utasítás, amelyből kiderül, hogy akkumulátorgyárak esetében nem köthető környezetvédelmi hatósági szerződés.

Visszaélésre nem alkalmazható

A Miniszterelnökség ezzel kapcsolatban az MTI-vel közölte, a közlemény szerint a hatósági szerződés jogintézményét a Gyurcsány-kormány alatt elfogadott, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény vezette be, 2005. november 1-jei hatálybalépéssel. Ezért a hatósági szerződéssel kapcsolatosan megjelent hangulatkeltő, a közvéleményt félretájékoztató nyilatkozatok szándékos politikai hisztériakeltés szándékával születtek – írták.

Hangsúlyozták, hogy a kormány a Dunaferr megmentése mellett döntött, megvédve ezzel több ezer család megélhetését.

A kormányrendeletből és a miniszteri utasításból egyértelműen kiderül, hogy a munkahelyek védelmét szolgáló jogi eszközök visszaélésszerűen nem alkalmazhatók, és egyértelmű garanciákat tartalmaznak a környezetvédelmi szempontok érvényesítésére - áll a közleményben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában