Koszorúzás

2023.10.31. 13:02

Gróf Tisza Istvánra emlékeztek az egyetem főépülete előtt – fotókkal

A néhai miniszterelnök halálának 105. évfordulója alkalmából koszorúzással egybekötött megemlékezést rendezett a Debreceni Egyetem.

Panyiczki-Berényi Viktória

A megemlékezésen közreműködtek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatói is

Forrás: Molnár Péter

– Mártírhalált halt miniszterelnökünk emléke különösen sokat jelent a tudomány és oktatás iránt elkötelezett debreceniek, valamint a kuratórium tagjai számára – hangsúlyozta beszédében Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, majd hozzátette: Tisza István és a Debreceni Egyetem összefonódása az egyetem alapításának első gondolatától napjainkig tart. 

Kossa György felidézte: az egyetem létrejöttét előkészítő elszánt törekvéseket követően az államférfi még végigkísérhette a működés első négy évét, melynek során az egyetemtől díszdoktori címet is kapott. Tragikus halála után 1921-ben a személyét övező megbecsülés jeleként a Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem felvette a nevét, amelyet száz évvel később már az egyetemet fenntartó alapítvány visel. – Gróf Tisza István tizennégy évesen érettségi vizsgát tett a Református Kollégiumban, 18 évesen pedig jogi diplomát szerzett, amely hitet, elszántságot és akaratot mutat a tudás megszerzésének irányába. Tetteivel, és ránk hagyott írásaival, útmutatást adott mindannyiunknak, pontosan kijelölve az irányt és a célokat, melyek által a debreceni felsőoktatás megőrizheti öt évszázados hírnevét. Tisza élete és munkássága a példa előttünk. Sosem feledkezett meg Debrecenről, mindig kiállt amellett, amiben hitt, és a nehéz döntésektől sem riadt vissza. Töretlenül szembenézett a valósággal, tiszta lelkiismerettel érte a halál. 

Pótolhatatlan űrt hagyott maga után, de emléke és eszméi tovább élnek mindazokban, akik töretlen hittel és őszinteséggel állnak ki a magyar tudomány, a minőségi felsőoktatás és az egyetemes emberi értékek megőrzése és gyarapítása érdekében

 – fogalmazott a kuratórium elnöke.

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke
Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke
Forrás: Molnár Péter

Szellemisége ma is köztünk él

Gróf Tisza István személye és tevékenysége alapvetően meghatározta hazánk legnagyobb egyetemének létrejöttét. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora visszaemlékezett az egykori államférfi szobrának leleplezésére, amelyre óriási ünnepség keretében került sor 1926. október 17-én a Klinikai Központ előtt. – Az első igazán nagy sikere a Debreceni Egyetemnek a Klinikák felavatása volt, amely azért is nagy jelentőségű, hiszen ennek nyomán drámaian csökkent a városban a csecsemő- és gyermekhalálozások száma. A Debreceni Egyetem mára az ország egyik legsikeresebb és legtöretlenebbül fejlődő oktatási intézménye, valamint a kelet-európai régió egyik legfontosabb oktatási, kulturális és innovációs központja lett – emelte ki.

Szabó Zoltán, a DE Klinikai Központ elnöke emlékező beszédében úgy fogalmazott: Gróf Tisza István szellemisége ma is köztünk él. 

– Büszkeséggel tölt el, hogy a nagy előd által megálmodott, megvalósított és ránk hagyott klinikai betegellátó rendszer és orvosképző iskola töretlen fejlődése orvosgenerációk létrejöttét, és nemzedékek gyógyulását tette lehetővé. Tisza István élettörténete és munkássága számos örök érvényű tanulságot hordoz. Korát megelőző alkotószemlélete, megalkuvást nem tűrő intuitív megállapításai, az igazságba vetett hite, elhivatottsága és kitartása az egyetem minden polgára számára például kell, hogy szolgáljon – fűzte hozzá.

Csont István, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke szólt a szobor hányattatott sorsáról. A II. világháborút követően Tisza István szerepét és szellemi örökségét súlyosan félreértelmezték. 1945-ben az egyetem kommunista ideológiáktól felindult hallgatói a szobrot ledöntötték, méltó helyét ezután csak 2016-ban foglalhatta el az egyetem előtt. – Nem is kérdéses, hogy a szobor ide illik a Debreceni Egyetem elé, ahol az intézmény akadémiai integritásáért felelős rektori hivatal, vagy a kutatómunka támogatásában nagy szerepet vállaló egyetemi könyvtár is működik – mutatott rá.

A megemlékezésen közreműködtek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatói.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában