Tudomány népszerűen

2023.09.26. 13:00

Tizenkilencezer hajdú-bihari gyerek tudta meg, milyen is a természettudomány – fotókkal

Érdekes és innovatív, tudományos alapú kísérleteken, bemutatókon vehettek részt az iskolások.

Bekecs Sándor

Pajna Zoltán (középen) könyveket adott át a gyerekeknek (mellette Somogyi Béla)

Forrás: Czinege Melinda

A Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat és a debreceni Agóra Tudományos Élményközpont együttműködésének köszönhetően 19 ezer iskolás gyermek látogathatott el az elmúlt két és fél év során utóbbi intézménybe és vehetett részt érdekes és innovatív, tudományos alapú kísérleteken, bemutatókon. A hajdú hagyományok nyomában elnevezésű projekt részleteiről programzáró sajtótájékoztatón számoltak be szeptember 26-án az Élményközpontban.

Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke elmondta, a kezdeményezés alapját jelentő együttműködés két és fél évvel ezelőtt kezdődött. Az első körben 6 ezer 800 hajdú-bihari fiatal számára szerettek volna ingyenes programot biztosítani, de igény mutatkozott, s lehetőség nyílt a férőhelyek bővítésére, így összesen 19 ezer iskolás részesülhetett az Agóra nyújtotta élményekben.

– A Debreceni Református Kollégium többek között azzal a céllal jött létre, hogy a vidéki fiatalok is ugyanolyan hozzáférést kapjanak a tudományokhoz, mint a fővárosban élők – fogalmazott Pajna Zoltán. Mint kifejtette, ennek az évszázados munkának a hagyományát vették át ezzel a programmal, hiszen nem csak a debreceni fiatalokat, de vidéki iskolás gyerekeket is fogadtak a vármegyéből. Azt szerették volna elősegíteni, hogy a természettudományos tárgyakkal ne csak a könyvek lapjain keresztül, hanem a gyakorlatban is minél előbb találkozzanak a fiatalok. 

Kiszélesedik a gyermekek látásköre, nem egy misztifikum lesz számukra a természettudomány. Azt gondolom, hogy ez az egyik legfontosabb üzenete ennek az építménynek

 – tette hozzá.  

Elmondta még, A hajdú hagyományok nyomában keretében mintegy ötszáz különböző rendezvényt, előadást, tábort tartottak vármegye szerte, s több mint 35 ezer példányban adtak ki ismeretterjesztő kiadványokat az elmúlt évek során. Utóbbi része például a Hajdú-Bihar Vármegye Legendáriuma, melyből az Agórába látogató gyerekek is kaptak egy-egy példányt.

Élményszerű tudást ad az Agóra

Az egyik legfontosabb sikerünknek az együttműködéseinket tartjuk. Az elmúlt kilenc évünkből azokra a programokra gondolok vissza a legszívesebben, melyeket valakivel együttműködve, közösen csináltunk

 – hangsúlyozta Somogyi Béla, az Agóra Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. Kiemelte, intézményük célja, hogy a természettudományokat lehetőleg élményszerűen juttassák el a látogatókhoz, míg a vármegyei önkormányzatnak az, hogy az itt élő embereket olyan tudáshoz segítse hozzá, amelyekkel jobban boldogulhatnak a mindennapok során.

– Debrecenben és Hajdú Bihar vármegyében sokáig azt tapasztaltuk, hogy nagyon sokan elmentek innen. Valamikor a kilencvenes évek végén fogalmazódott meg az a cél, hogy igyekezzünk olyan fejlesztéseket megvalósítani a városban, melyek az emberek számára azt az érzetet adják, hogy itt kell maradniuk, ide kell költözniük – idézte fel az ügyvezető. 

E célt szolgálja most például az Agóra programja is, melyen a részvevők szembesülhetnek például az olyan aktuális technológiai újdonságokkal, melyek Debrecenben születnek. Példaként hozta: olyan foglalkozáson is részt vehetnek a gyerekek, amely a víz tisztításának fontosságát mutatja be. – Megmutatjuk, hogy mit kell nekünk, embereknek tenni ahhoz, hogy környezetünk élhetőbb legyen – hangsúlyozta.

Az ingyenes program látogatói izgalmas kísérletekkel, tudományos játékokkal, a csillagászat rejtelmeivel, interaktív kémiával és rengeteg más tudományos kalandozással tölthettek el egy órát az élményközpontban. Ezt színesítette egy ingyenes látogatás a Botanikus Kertben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában