Pályaválasztás

2023.09.26. 14:24

Visszaszámlálás indul! – hamarosan elstartol Debrecen legnagyobb pályaválasztási kiállítása

Csaknem nyolcvan kiállító várja az általános és középiskolás diákokat, szüleiket és tanáraikat.

Gubányi Patrik

Forisek Péter (balról), Tirpák Zsolt, Papp László és Szakács Szabolcs a tájékoztatón

Forrás: Kiss Annamarie

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megtartja pályaorientációs nagyrendezvényét, a Hello Szakma! – Út a jövőbe elnevezésű pályaválasztási kiállítást. Az esemény beharangozójaként kedden délelőtt sajtótájékoztatót tartottak az intézmény dísztermében.

A Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) Hello Szakma! – Út a jövőbe pályaválasztási rendezvénye immáron harmadik alkalommal tér vissza a Nagyerdei Stadionba október 5. és 6. között. A kiállítás kiemelt küldetése a pályaorientáció a régió általános iskolásainak, valamint karriertámogatás a középiskolás diákoknak, vagy a tanulni vágyó felnőtteknek.

Mindenki ott lesz

–  A rendezvény üzenete, hogy mindannyian együtt dolgozunk Debrecen munkaerőellátásának kinevelése érdekében – hangsúlyozta köszöntőjében Papp László polgármester. Mint mondta, idén csaknem nyolcvan kiállító várja az általános és középiskolás diákokat, szüleiket és tanáraikat. A DSZC tizenegy intézménye és számos vállalati partnere mellett idén már a város egyházi és tankerületi fenntartású intézményei is kiállítóként lesznek jelen, továbbá partnerük, a Debreceni Egyetem is több karral képviselteti majd magát.

A kiállításon a termelő vállalatok megismertetése mellett nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy bemutassák a szolgáltató szektort, amely egyre nagyobb teret nyer Debrecenben. Évek óta a munkahelyteremtés és gazdaságfejlesztés áll a városvezetés fókuszában. Az elmúlt nyolc esztendőben nagyon sok vállalat választotta Debrecent székhelyéül, amely a helyi munkaerőpiacot rendkívüli mértékben megmozgatta

 – mondta Papp László. Hozzátette: nem az a céljuk, hogy külföldi munkaerővel töltsék fel a vállalatok az új munkahelyeket, hanem az a stratégiai érdekük, hogy tehetséges, fiatal, magyar és szakképzett munkaerő találja meg a számítását Debrecenben.

– Debrecenben tanulói karriert építeni óriási lehetőség, hiszen rendkívül sokszínű a gazdasági paletta. A város gazdaságfejlesztési programjának köszönhetően jó szívvel tudunk szakmát ajánlani az általános iskolásoknak, amelyet minden esetben sokszínű jövőképpel tudunk alátámasztani, ez a rendezvény pontosan erről fog szólni – mutatott rá Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja.

Debrecenben terjeszkednek

– A szakképzési centrum egy olyan biztonságot adott, ami manapság nagyon ritka. Ez azt jelenti, hogy ők látják a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetet. Hosszú távban kell gondolkozni ahhoz, hogy egy vállalat sikeres tudjon lenni, valamint képes legyen fejlődni. Ez a vízió a város részéről is azonos, ami számunkra nagyon fontos. 

Ezért úgy döntöttünk, hogy Debrecenben szeretnénk bővülni és terjeszkedni. Kiemelt célunk volt, hogy olyan oktatási intézménnyel működjünk együtt, amellyel karöltve minőségi felkészültségű munkavállalókat tudunk biztosítani partnereinknek

 – mondta a Transcosmos Europe ügyvezetője, Szakács Szabolcs. A DSZC kiemelt partnerének vezetője hozzáfűzte, a diákokat már a tanulmányaik alatt szeretnék segíteni, később pedig lehetőséget biztosítanak majd nekik az elhelyezkedésben.

Dr. Forisek Péter, a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központ főigazgatója összegezte: a program fő célkitűzése, hogy a kistérségekben tanuló általános iskolásokat – akik a lehetőségektől egy kicsit távolabb élnek – segítsék egy tudatos pályaválasztásban, amire kiváló lehetőség lesz az októberi kétnapos rendezvény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában