Beruházás

2022.09.12. 14:23

Papp László: a szemünk előtt jön létre Európa egyik új gazdasági centruma

A polgármester tudatta, a most bejelentett Halms Hungary Kft. debreceni beruházása tovább erősíti gazdasági szempontból a város regionális szerepét.

Forrás: Kiss Annamarie

Mint arról a Haon korábban beszámolt,

a kínai érdekeltségű Halms Hungary Kft. több mint 40 millió euró befektetéssel elektromos autókhoz alkatrészgyártó üzemet hoz létre Debrecenben.

A 300 új munkahelyet létrehozó beruházáshoz a magyar kormány mintegy 1,5 milliárd forint támogatást ad – számolt be a hírről múlt hét kedden Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára.

Papp László polgármester a cég hétfői, ünnepi eseményén kifejtette, Debrecen gazdasága napról napra erősödik. Ami azt üzeni mindenki számára, hogy biztosítva van a jövő városunkban, történjen bármi a világgazdaságban.

Debrecenben örömmel tapasztalhatjuk azt, hogy a befektetők városba vetett hite, bizodalma töretlen. Újra egy nagyon jelentős, munkahelyteremtő beruházásnak örülhetünk a Halms Hungary Kft. vonatkozásában. Sorra nőnek ki a nagyobbnál nagyobb üzemek a földből. A szemünk előtt jön létre Európa egyik új gazdasági centruma

– hangsúlyozta, kiemelve, a most bejelentett beruházás tovább erősíti gazdasági szempontból a város regionális szerepét. Mint elhangzott, a beruházás első üteme 43 millió eurót ölel fel.

Közös együttműködés

A Halms Hungary Kft. autóipari beszállító cégként alumínium fröccsöntött termékek gyártója, amely hozzájárul az elektromos autózás jövőjéhez. Zöldmezős beruházásának helyszínéül Debrecen Déli Ipari Parkját választotta, ahol több mint 30 ezer négyzetméteren, ipar 4.0-s technológiával kezdi meg működését 2022 végén – hangzott el az ünnepélyes eseményen.

Forrás: Kiss Annamarie

A polgármester beszédében fontosnak tartotta kiemelni, a kínai beruházó egy helyi fejlesztőt is maga mellé vett partnerként. – Az üzem abban a csarnokban kap majd helyet, amit a Xanga és a Szinorg cégcsoport projektcége, a Huxa Kft. fejleszt a Déli Gazdasági Övezetben. – A lehető legjobb konstelláció állt össze. A kínai és magyar üzleti világ összekapcsolódik ennek a gyártási kapacitásnak a létrehozása során. Ez mutatja azt, hogy a város ebben a tekintetben is tud jó példát mutatni, hiszen van olyan helyi infrastruktúra-fejlesztő erő, szaktudás és tőke, amely méltó partnere lehet egy ilyen nagy nevű vállalatnak – mondta.

Pósán László országgyűlési képviselő kifejtette, Debrecen és térsége az egyik leginkább befektetésre érdemes ma Európában.

Van olyan képzett munkaerőnk, iskolarendszerünk, tudásunk, amelyre alapozva rövid idő alatt magas technológia elsajátítására képes iparágakat lehet itt meghonosítani. Ez egyedülálló az országban, Európában sem túl gyakori

– összegezte.

Herdon István, a Xanga cégcsoport elnök-vezérigazgatója elmondta, a beruházásnak is otthont adó csarnok egy 55-60 ezer négyzetméteres fejlesztés első üteme, mely hamarosan folytatódik. A Halms Hungary Kft. a bérelt csarnokban a technológiai transzfer során egy új generációs, speciális technológiával, valamint 300 munkavállalóval magas hozzáadott értékű termelést fog megvalósítani.

A fejlesztéshez márciusban kezdtünk hozzá, és jövő februárban adjuk át, azaz 12 hónapon belül megvalósul az első ütem

– fogalmazott.

Matthew Shen, a Halms Hungary Kft. ügyvezető igazgatója örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a beruházás helyszínül Debrecent választották. Bíznak az elektromos járműgyártás jövőjében, és az európai ügyfelekkel való szorosabb kapcsolattartás érdekében döntöttek az itteni befektetés mellett, ahol digitalizált, automatizált gyártósorokat működtetnek majd. Elmondta,

a gyárat a lehető legmagasabb színvonalúnak tervezik.

Úgy fogalmazott, hisznek abban, a recesszióval szemben a fejlesztések jelentik az egyetlen megoldást.

PSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában