Vendégségben a Nagyerdőn

2023.08.17. 17:52

Nehéz sorsú gyermekek is élvezhették a debreceni Galibát – fotókkal

Több mint harminc olyan gyermeket látott vendégül a Galiba Gyermekfesztivál, akik nevelőotthonokban vagy nevelőszülőknél élnek.

Szabó-Harsányi Ágnes

A gyerekek a dodzsemet is kipróbálták

Forrás: Czinege Melinda

Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat lakásotthonaiból érkező gyerekeket látott vendégül csütörtökön Debrecen egyik legizgalmasabb gyermekprogramja, a Galiba Gyermekfesztivál, amelynek a város vidámparkja ad otthont.

Széles Diána debreceni alpolgármester a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat az első olyan szociális intézmény a cívisvárosban, amely az egész országra kiterjedő hatáskörrel rendelkezik. Kitért még többek között arra is, hogy miért is ezen a napon látogattak el az intézmény lakói Debrecenbe.

Itt, Debrecenben áll a bál. Elindult a virágkarneváli hét és a Galiba Fesztivál. Ezt szerettük volna megmutatni a fiataloknak is, akik a mai napon a vendégeink. Szeretném, ha átéreznék, hogy milyen debreceninek lenni, és érezzék a gondoskodást és a törődést, amit mi adhatunk nekik

– emelte ki.

Erdei Sándor, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója is felszólalt:

– Ennek az kirándulásnak az apropóját az adta, hogy a szolgálat kétéves születésnapja kapcsán pályázatot hirdetett, keresték az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat leendő kabalaállatát. A pályázatra azok a gyerekek nevezték rajzaikat, alkotásaikat, akik most ezen az élménykiránduláson részt vesznek. Számtalan pályamunka érkezett a felhívásra, a döntés végül a kék elefántra esett – fogalmazott.

Elhangzott, gyermekvédelmi szakellátásban azok a gyerekek részesülnek, akik bizonyos okok miatt a saját családjukban átmenetileg valamilyen okból kifolyólag nem élhetnek. Ilyenkor az Országos Gyermekvédelmi szakellátás rendszere nyújt otthont és támogatást számukra. Többek között a gyerekek gyámságát, elhelyezését, különféle szakértői vizsgálatát felügyeli és koordinálja a karitatív szervezet.

Debrecen élen jár

Az eseményen Debrecent is jutalmazta a szakszervezet, egy emlékplakettet adtak át. Ezt a díjat azok a városok kaphatják, ahol nagy számban élnek gyermekvédelmi ellátott gyerekek, illetve olyan humánszolgáltatási rendszert működtetnek, amely segíti ezeknek a fiataloknak a mindennapi életét, kiteljesedését.

Széles Diána alpolgármester és Erdei Sándor, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója az emlékplakettel
Széles Diána alpolgármester és Erdei Sándor, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója az emlékplakettel
Forrás: Czinege Melinda

Végül Nagy Gergely Sándor, a Nagyerdei Kultúrpark ügyvezetője szólt néhány szót a Galiba Gyermekfesztivállal kapcsolatban:

– A kezemben tartom azt a programfüzetet, amely tartalmazza azt a 200 programelemet, amelyet a következő napokban a város a gyerekek irányába szolgáltat. Nemcsak a debrecenieknek, hanem turisztikai értelemben is kiemelt fókuszban vagyunk.: a Galiba a Tiszántúl legjelentősebb gyerekfesztiváljának számít – emelte ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában