Honvédelem

2023.08.17. 15:32

Hazája mellett tett esküt több mint száz katona Hajdúhadházon – fotókkal, videóval

Egységes képzést teljesítettek, köztük számos hölgy is van.

Bucsi Bernadett

Sikerrel teljesítették a kiképzést

Forrás: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE HAON

Összesen 128 katona vett részt a 9. egységes alapkiképzésen; ünnepélyesen esküt tettek augusztus 17-én a hajdúhadházi Bocskai téren.

Az eseményen Tasó László, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt. – Különleges dolog látni, milyen nagyszerű fiataljai vannak Magyarországnak, és jó tudni, hogy nincsenek egyedül. Itt vagyunk mi is, a civilek, akik között egyre több a hit, a kapocs, egyre jobban megismerjük és megértjük, mennyire fontos a haza biztonsága, mennyire fontos a mai időkben egy erős hadsereg, a kiképzett katona, s hogy mennyire fontos a 21. század technikájához felfejlődni. 

Alkalmazkodni kell a kor kihívásaihoz. Meggyőződésem, hogy a haderőfejlesztési programunk világossá teszi, hogy Magyarország képessé fog válni megvédeni magát

 – fogalmazott. Tasó László szerint mindez a mindennapok biztonsága, a függetlenség és a szabadság tétje. – Olyan világot élünk, amikor az, ami tegnap egyértelmű volt, ma bizonytalanná vált. Nem tudjuk, kinek milyen szándéka van – mutatott rá a hazai erős hadsereg szükségszerűségére.

Nélkülözhetetlen alapismeretet szereztek

Az eskütételt követően Polyák András ezredes, a MH Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnok-helyettese ünnepi beszédében elmondta, az egységes alapkiképzés tavaly szeptemberben indult. Ez az új kiképzési keret lehetőséget biztosít arra, hogy a honvédelem kötelékébe csatlakozó területvédelmi tartalékos katonák, az önkéntes katonai szolgálatra jelentkezők, illetve a szerződéses állomány együtt közös kiképzési rendszerben szerezze meg azt az alapvető tudást, amellyel minden katonának rendelkeznie kell szolgálati formától vagy beosztástól függetlenül. 

A program létrehozásakor egyértelmű célkitűzés volt, hogy egy olyan képzési alternatíva jöhessen létre, amely egyaránt megszólítja a középiskolai vagy egyetemi tanulmányaikat éppen befejezett fiatalokat, a pályakezdőket és a katonai szolgálatra fogékony munkavállalókat. Az egységes alapkiképzési program célja továbbá, hogy a Magyar Honvédséghez bevonuló hivatásos, szerződéses és tartalékos állomány kiképzését egységes célkitűzés, egységes követelményrendszer és magasan kvalifikált módszerek mentén hajtsuk végre

 – ismertette. Hozzátette, hogy a haderőfejlesztési program keretében beérkező új, modern haditechnikai eszközök és az ezekkel kapcsolatos harci eljárások alkalmazásához nélkülözhetetlen alapismereteket szerezhettek meg a katonák.

A közösség ereje motiváló

Az egységes alapkiképzés részleteiről Vantal Zsolt ezredest, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnokát kérdeztük. Elmondta, hogy a jelentkezők nyolc héten át lő- és harcászati, továbbá műszaki kiképzésen, illetve fizikai felkészítésen vehettek részt. 

A csütörtökön esküt tett 128 katona között 24 hölgy volt. A parancsnok úgy nyilatkozott, különösen a tartalékos rendszerben jellemző egyre inkább a nők jelenléte. – Néha a férfiakat meghazudtoló fizikai állóképességgel bírnak a hölgykatonáink. Azt gondolom, ez emeli a nívóját a Magyar Honvédségnek – szögezte le.

 A parancsnok az alapkiképzéssel kapcsolatosan hangsúlyozta a közösség építésének lehetőségét, s mint mondta, a résztvevőket fegyelemre, egyfajta szabálykövetésre is tanítja.

A közösség erejét hangsúlyozta Mayer Áron Benedek közkatona is, aki nem kisebb feladatot kapott az ünnepségen, mint hogy „előmondhatta” az eskü szövegét. A feladatot megtiszteltetésnek vette. A fiatal férfi a Haonnak elárulta, jelenleg az életében trombitaművészként a zene, továbbá a fizikai állóképességének javítása szerepel kiemelt helyen, s úgy érzi, a Magyar Honvédséghez való jelentkezéssel mind a két, számára fontos szegmenst fókuszba emelheti. – Emellett a hazámat is szolgálhatom – tette hozzá. 

A közkatona jó élményként tartja számon az életében az egységes alapkiképzést, szerinte a mai fiatalságnak meg kellene tapasztania ezt a mentális tréninget, fizikai megerőltetést, a szabályok vezérelte hétköznapokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában