Traktorhúzó verseny

2023.08.12. 15:26

Robusztus erővel zúgtak fel a böszörményi traktorok - fotókkal

Valósággal kilapították a talajt a hatalmas gépek a traktorhúzó kupán.

Hajnal László

Forrás: Czinege Melinda

Miután a péntek délutáni traktoros karnevál és felvonulás kellőképpen megalapozta a hangulatot, és hírét vitte a hajdúböszörményi nagykörúton a Hajdú Nemzetközi Traktorhúzó Versenynek, szombaton délelőtt kezdetét vette a két napon át tartó kupa.

A lelátók már egész korán megteltek a tűző napsütés ellenére, a gépek érkezéséig sokan a sátraknál találtak hűsítő menedéket, egy-egy korsóval domborítva a hétvégi rendezvény részét képező megmérettetésnek, melyen Hajdúböszörmény legszebb sörhasát keresték.

Forrás: Czinege Melinda

A traktor pulling pálya felett vadul cikázó helikopter hangja, az üvöltő rockzene és a fesztiváli hangulat már kellően lázba hozta a közönséget.

Kiss Attila polgármester köszöntőjében elmondta, Magyarországon is egyedülálló a traktorhúzó verseny, melyet csak Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban rendeznek meg. Hajdúböszörmény azonban, mely évszázadok óta a mezőgazdaságáról híres, immár huszonhárom éve rendszeresen megszervezi a kupát.

Ficsor László, a traktorhúzó egyesület elnöke a három heavy modified monstrumot látva felidézte a verseny előzményeit. Elmondta, a böszörményiek 2003 óta építgetik a rendezvény alapjait, azonban egy 12 évvel ezelőtti hollandiai kupa adott löketet ahhoz, hogy egy hasonló megmérettetést hozzanak el a városba.

– Hajdúböszörmény jó hírnevét, erejét a felsorakozott három versenytraktor mutatja, az olasz és holland bajnokok ugyanis több ezer kilométert tettek meg, hogy részt vegyenek a kupán. A csaknem tízezer lóerős mezőgazdasági csodák Európa nyolc legjobb vasa közé tartoznak – avatta be a közönséget az elnök.

Forrás:  Czinege Melinda

Ficsor László előrebocsátotta: a külföldi partnerekkel szorosabb együttműködést terveznek, hogy még inkább hazánk felé tolódjon a traktorhúzás hagyománya. Előre vetítette, az egyesület céljai között szerepel továbbá, hogy a Hajdú Traktorhúzó Verseny tagja legyen a Magyar Motorsport Szövetségnek, ugyanis – mint fogalmazott – a traktor pullingnak komoly létjogosultsága van, hiszen a mezőgazdaság Forma–1-e a világ legerősebb motorsportja.

Kezdődjék a futam!

Ezt követően a traktorok alatt megremegett a föld, mintha csak érezte volna, mekkora erővel kell hamarosan szembenéznie, miután a hatalmas munkagépek abroncsai belevájják barázdájukat. Az Olaszországból hozatott súlypad közben már vöröses színben, vészjóslóan várta, hogy egyenként végigvontassák a versenyzők a százméteres távon. Ennek a feladatnak a teljesítését hívják a versenyen full pullnak.

Ez nem könnyű, mivel a terhelést nem azonnal kapják a traktorok: a pad fokozatosan a talajba kapaszkodva egyre nagyobb kihívás elé állítja a gépeket, és főleg azt, aki a jármű fülkéjében ül.

Eljövendő és leköszönő nemzedékek

A hajdúböszörményi Északi AszC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai például ugyanolyan teljesítményű gépeket vezéreltek, ám a mechanikus erő mellett az irányítási készség fontosságát jól mutatta a végeredmény, hiszen nem mindenki tudta száz méterig elhúzni ugyanazt a tömeget.

Természetesen a legtöbb résztvevő számára egy jó hangulatú összejövetel volt a verseny, semmint mérce. Például nem a győzelemre hajtott, inkább a szórakozás miatt érkezett a pullingra Szincsák Zsolt. A hajdúnánási versenyző a Haonnak elmondta, két éve vezet traktort, a kupára pedig egy hete készül, bár a traktorhúzás technikája nem igényel eltérő gyakorlást attól, amikor a gépeket rendeltetésszerűen használják.

Forrás: Czinege Melind

Amíg az amatőr kategória versenyzői a hatalmas súlypadot igyekeztek mozgásra bírni, a veterán járgányok is körbevonultak a pálya szélén. Böszörmény büszkeségei között akadt 32 lóerős példány is; komoly vetélytársnak ugyan nem számítottak volna, mégis méltán mutatták meg, hogy nekik, előhírnökeiként robusztus utódaiknak, még mindig van erejük átkelni a szántóföldön.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában