Hortobágyi Nemzeti Park

2023.08.02. 14:23

Hajdú-Biharban bukkantak rá az ország legidősebb szalakótájára

Gyönyörű színekben pompázik a jelentős természetvédelmi értékű madár.

Haon.hu

Forrás: Szilágyi Attila / Hortobágyi Nemzeti Park

Odúellenőrzés közben fogtak vissza egy akkor közel 11 éves szalakótát még idén júniusban Görbeházánál. A Hortobágyi Nemzeti Park erről szóló közleménye szerint a madarat a jobb lábán lévő jelölőgyűrű alapján sikerült azonosítani. Mint kiderült,

gyűrűzési adatbázis szerint ez a hazánkban dokumentáltan legidősebb szalakóta.

A közlemény szerint 2012. július 6-án, fiókaként gyűrűzték Berettyóújfalu külterületén, jelenlegi költőhelyétől 78 km-re délre. Úgy néz ki, a madár ragaszkodik a fészkelőhelyéhez, ugyanis 2021-ben is ugyanebben az odúban költött, akkor négy fiókát nevelt fel a párjával. A park azt írta, idén is ugyanennyi fióka kelt ki, ám három ismeretlen okból elpusztult.

A szalakóta fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 500 ezer forint

– hangsúlyozzák a közleményben.

Szalakóta fészekalj
Szalakóta-fészekalj
Forrás: Utassy Bence / Hortobágyi Nemzeti Park

Mint emlékeztetnek, Magyarország területén 2020-ban fogadták el a szalakóta fajmegőrzési tervét. A populációja a gyakorlati természetvédelmi beavatkozásoknak köszönhetően folyamatosan növekszik, a mesterségesen kialakított odúk jelentős részét elfoglalják. A hazai szalakótaállomány 80-90 százaléka ezen odúkban költ, azonban a mai napig találnak a szakemberek természetes odúkban fészkelő párokat is.

A szalakóta elsősorban monogám faj, évente egyszer költ május és augusztus között. Főleg rovarevő faj, de zsákmányol kétéltűeket, hüllőket és kisebb emlősöket is.

Fiókái önvédelmi stratégiája is kiemelendő. A veszélybe kerülő fiókák hányadékkal és ürülékkel próbálják elriasztani a ragadozókat, vagy éppen az őket gyűrűzni szándékozó szakembereket.

Vonuló madár, A „Szalakóta védelem a Kárpát-medencében” LIFE+ projekt eredményei alapján a hazai populáció fő telelőterülete Botswana, Namíbia és Angola.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában