Közgyűlés

2023.08.31. 11:15

Bányászok Debrecenben? Nem olajat vagy aranyat találtak…

Számos napirendi pontot tárgyalnak csütörtökön a debreceni képviselők.

Szőke Tímea

A nyári szünet után újra összeült a debreceni képviselő-testület

Forrás: Kiss Annamarie

Faragó Lajos Csaba eskütételével kezdődött a debreceni képviselő-testület nyári szünet utáni első ülése augusztus 31-én a Kölcsey Központban. A képviselő a nemrég elhunyt Jánki József (DK) mandátumát tölti be.

Faragó Lajos Csaba a közgyűlés új tagja 
Forrás: Kiss Annamarie
Faragó Lajos Csaba a közgyűlés új tagja 
Forrás: Kiss Annamarie

Nagy Imre ezredes betegség miatt nem tudott eljönni, ezért a tűzoltóság éves beszámolójáról szeptemberben tárgyalnak majd.

A lakossági hulladékdíjak átvállalásáról tárgyaltak elsőként a képviselők.

Kiemelten fontos érdek fűződik ahhoz, hogy a város köztisztasága megfelelő legyen

– hangsúlyozta Papp László polgármester. Július 1-től új hulladékgazdálkodási rendszer lépett életbe Magyarországon. Korábban 200 kg-ig ingyenesen volt elhelyezhető települési, illetve veszélyes hulladék 10 kg-ig, a mostani rendelettel ezt az állapotot állítanák vissza – mondta. 

Az a cél, hogy ne legyen visszalépés, azt a hulladékmennyiséget, amit korábban a debreceni polgárok el tudtak helyezni, a jövőben is elhelyezhessék. Ennek híján megnövekedhet az illegális hulladéklerakás nagyságrendje.

A MOL türelmet kér

Mándi László (Momentum) és Madarasi István (MSZP) kérdéseire válaszolva elhangzott: a korábban leégett István úti telephely újra működik, igaz, épület nélkül, de így nagyobb a kapacitása. A MOL-lal kötött szerződés alapján 14 féle veszélyes hulladékot tud fogadni ingyenesen, naponta adott fajtánként limitált mennyiségben, ami azonban életszerűen lett megállapítva.  Ennek részleteiről korábban itt írtunk:

Arról is szó volt, hogy gazdasági társaságok magánszemélyként adnak le hulladékot; ez a része az új országos szabályozásnak még nem működik jól, folyamatosan jelzik a szolgáltatók ezt a problémát a MOL felé, mely türelmet kér. A javaslatot elfogadták a képviselők.

Agyaglelőhely van a környéken 

Mándi László (Momentum) egy „meghökkentő” pontra hívta fel a figyelmet a Településrendezési eszközök módosítása kapcsán; az előterjesztésben bányászat is szerepel.

Mándi László
Mándi László
Forrás: Kiss Annamarie

Papp László polgármester azt válaszolta, a terület a volt téglagyár környékén van, ebből következően nem „olajat vagy aranyat” találtak, hanem agyaglelőhely van a környéken.
Gábor István főépítész ezt megerősítette: agyag és agyagszármazék van ott. 

A Határ úti Ipari Park területén ma is vannak ásványi nyersanyaglelőhelyek a felszín alatt, amik kitermelése kapcsán mindig is kötelezettség terheli a tulajdonosokat, illetve ez esetben a kitermeléshez koncessziós joggal rendelkező szerződő felek számára jelent feladatot. Száz éve a téglaégetéshez szükséges anyagot termelték ki innen

– mondta.
Papp László hozzátette: a Sensirion nevű svájci cég bővítését szolgálja majd ez a terület, itt nagyobb beruházásra már nincs hely. 12 hektárról van szó, plusz az agyagkitermelő terület, ami a bányászati  rekultiváció után a Sensiroion bővítését szolgálja majd.

Papp László polgármester és Széles Diána alpolgármester
Papp László polgármester és Széles Diána alpolgármester
Forrás: Kiss Annamarie

Madarasi István (MSZP) a Kishegyesi út tehermentesítésére kérdezett rá.

Fontos cél lenne, hogy a teherforgalom ne jöjjön be a városba, legyen itt egy tehermentesítő út, erről korábban már volt szó. Javaslatom az is, hogy a kibányászott kincs a miénk legyen

– tette hozzá.

Papp László leszögezte, jelenleg valóban csak egy bejárata van a Határ úti Ipari Parknak, de a szabályozási tervben megvan a feltétele a másik bejárat megnyitásának, ahol a nehéz tehergépjárművek közlekedhetnek. Ahol a fent említett területi bővítés lesz, ott lehet majd egy új csomópont új bejárattal, ez 1-2 éven belül megépülhet.

Az augusztus 31-i ülés további történéseiről itt írtunk: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában