Hulladékgazdálkodás

2023.08.30. 15:18

Az ingyenes hulladékleadással az illegálisan lerakott szemét mennyiségét is visszaszorítanák Debrecenben

A közgyűlés csütörtökön szavaz majd az előterjesztésről.

Molnár Szilárd

Forrás: Kiss Annamarie

A város összesen 200 kilogrammig évi két alkalommal továbbra is biztostani fogja a debreceni lakosoknak a háztartásban keletkezett vegyes-, és lombhulladék díjmentes elhelyezését a Vértesi úti hulladéklerakóban – erről Papp Viktor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője beszélt a Regionális Hulladékkezelő Központban megtartott szerda délutáni sajtótájékoztatóján.

Szükségessé vált

A frakcióvezető kiemelte, bár júliustól a korábbi települési hulladékgazdálkodási rendelet hatályát veszítette, a csütörtöki városi közgyűlés számos előterjesztéseinek egyike alapján a város továbbra is biztosítani fogja az ingyenes hulladéklerakást.

– Új rendelet megalkotása vált szükségessé annak érdekében, hogy az állandó lakcímmel rendelkező debreceni lakosoknak továbbiakban is tudjuk biztosítani azt a lehetőséget, hogy a Vértesi úti hulladéklerakóban évente 200 kilogramm mennyiségig díjmentesen tudják elhelyezni a háztartásban keletkezett vegyes- és lombhulladékot – hangsúlyozta Papp Viktor. – Eddig egy évben egy alkalommal lehetett leadni ezt a hulladékmennyiséget, tehát, ha valaki 50 kilót hozott, ugyanúgy kimerítette az egy alkalmas lehetőségét. 

Az új rendelet megalkotásával évente kétszer lehet majd ingyenesen a hulladékokat elhelyezni, tehát ha valaki márciusban idehoz 130 kiló hulladékot otthonról, akkor december 31-ig maximum 70 kilogrammot egy alkalommal még el tud helyezni a telephelyen

 – magyarázta a frakcióvezető.

hulladek-ingyenes-dijmentes-debrecen-helyi-kozelet-hajdu-bihar-haon-papp-viktor-fidesz-kdnp
Papp Viktor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője
Forrás: Kiss Annamarie

Visszaszorítani az illegális lerakást

A rendelettel a város nem titkolt szándéka, hogy a közterületeken, közigazgatási területeken illegálisan elhelyezett hulladékok mennyiségét is visszaszorítsa. 

Tavaly a debreceniek 760 tonna hulladékot helyeztek el a Vértesi úti lerakóban, így az új rendszer megközelítőleg 29-30 millió forintba kerül majd éves szinten az önkormányzatnak. 

Az idősek számára kedvező hír, hogy az előterjesztésben módosítják a települési támogatások rendeletét annak érdekében, hogy a 70 éven felettiek számára a továbbiakban is biztosítani lehessen díjkedvezményt, vagy akár ingyenességet is a szemétszállítással kapcsolatban.

– Bízom abban, a közgyűlés egyhangúlag támogatni fogja az előterjesztést, hiszen közös érdekünk együtt segíteni Debrecen lakosait, valamint az is, hogy az illegálisan elhelyezett hulladék mennyiségét jelentős mértékben tudjuk csökkenteni a városban – mondta el Papp Viktor.

Amennyiben csütörtökön a közgyűlés elfogadja az előterjesztést, az szeptember elsejétől hatályba is lép.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában