Energetika

2023.08.30. 12:37

Közösen a fenntartható energiagazdálkodásért: egyedülállóan innovatív közösséget alapítottak Hajdú-Biharban

Megfontolt, ésszerű lépéseket terveznek a költséghatékonyságért.

BDR Média

Forrás: BDR Média

Nyolc települési önkormányzat és két nonprofit vállalat összefogásával megalakult az energiaellátással, -elosztással és -termeléssel foglalkozó, az Észak-alföldi régióban a maga nemében egyedülálló Tiszamente Energiaközösség Nonprofit Kft. augusztus 28-án Polgáron. Hajdú-Biharból Tiszacsege, Újszentmargita, Folyás, Görbeháza, Polgár, Újtikos, Tiszagyulaháza, Szabolcs-Szatmár-Beregből Tiszadob vesz részt a közösség munkájában.

Az eseményről Csetneki Csaba, Újszentmargita polgármestere tájékoztatta a Cívishírt. Mint azt tudatta, a helyi, kisléptékű energiaelőállítás hozzájárul a társadalom önfenntartóvá válásához, szervezeti szinten pedig a költséghatékonyabb és kiszámíthatóbb működéshez. Ezzel együtt bővíti a helyi munkalehetőségeket, továbbá helyben tartja az energiatermelés előnyeit. Az energiabeszerzés terén növeli a biztonságot, csökkenti a függőséget. Az energiatermelés és energiafogyasztás környezetileg fenntarthatóvá válik. Mindez a térség gazdaságának versenyképességét fokozza, enyhíti az energiahiányt.

Kiemelt cél a költséghatékonyság

Csetneki Csaba kiemelte, hogy az energiaközösség alulról építkezve, valódi összefogással és nem pályázati támogatással valósult meg. Társaságuk egyik fő célja, hogy az alapító önkormányzatok, az általuk fenntartott intézmények számára költséghatékonyan állítsák elő a szükséges villamos energiát, például a maguk építette naperőművekben. Középtávú céljuk a hőenergia előállítása, hosszú távon pedig a lakosság és a helyi vállalkozások számára biztosítani a kedvezményes energiaellátást – írta a Cívishír.

– A Tiszamenti Energiaközösség Nonprofit Kft. létrejötte óriási lépés a hazai energiaszektorban. Hirdeti az energiatermelés fenntartható és helyben irányított új időszakát. A kezdeményezés újraértelmezi a közösség által létrehozott energiatermelő és -elosztó rendszert, erősíti a helyi közösségeket, és hozzájárul Magyarország energiabiztonsági és fenntarthatósági céljaihoz – összegzett a polgármester a lapnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában