Turizmus

2023.07.26. 18:49

Szoboszló a negyedik, Debrecen a tizenhetedik legnépszerűbb turisztikai település volt 2022-ben

Haon.hu

Forrás:  MW-archív

A magyarországi turizmusnak 2022-ben már sikerült megközelíteni a 2019. évi csúcsokat, elsősorban a belföldi forgalom felpörgése miatt. A magánszálláshelyek belföldi vendégforgalma jelentősen befolyásolta az eseményeket – olvasható a turizmus.com oldalán.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján elérhető adatok szerint az összes szálláshely együttes forgalma alapján a turisztikailag legnépszerűbb 25 hazai település közé 2022-ben a fővárosnak kilenc kerülete sorolódott be.

Közéjük ékelődik Hajdúszoboszló (4.), Siófok (6.), Hévíz (7.), Balatonfüred (9.), valamint Zalakaros (10.) és Debrecen is (17.)  megelőzve Győr, Sopron, Zamárdi és Keszthely városokat. Az egymillió vendégéjszakás forgalmat nyolc, a félmillióst 16, a 100 ezres határt 65 hazai település lépte át. A forgalom koncentráltságát jellemzi, hogy az első száz település egyébként a teljes magyarországi szálláshelyi forgalom háromnegyedét adja, a fennmaradó egynegyed részen ugyanakkor további 1460 település osztozik.

Érdekesség, hogy a fővárosi kerületeken kívül csupán kilenc, többségében a nyugati határszél közelében fekvő hazai településen – Sárvár, Vecsés, Mosonmagyaróvár, Hegykő, Tiszaújváros, Pápa, Hegyeshalom, Lipót és Celldömölk – volt magasabb a külföldi kereslet a belföldinél. 

A belföldi forgalom éllovasai Siófok, Balatonfüred, Hajdúszoboszló, Hévíz, Zalakaros, Gyula, Eger, Miskolc, Bük, Szeged, Sopron. A külföldi forgalom első egytucat helyezettje közé a fővárosi kerületek mellett csak Hévíz (7.), Hajdúszoboszló (8.), Bük (10.), Sárvár (11) és Siófok (12.) került.

Magyarország 3200 települése közül 1561-ben van bejelentett, illetve rövidebb-hosszabb ideig működő magánszálláshely. Ezek közül 712-ben volt tavaly mért, és publikált forgalom, mivel a többi településen csak egy vagy kettő szálláshely működik, ezekről érdemi adatot az adatvédelmi törvény értelmében a KSH nem közöl, nem közölhet.

A külföldi forgalom esetében nyomasztó a főváros dominanciája, az első harminc település között tizennégy kerület tűnik fel. Ezzel szemben a kereskedelmi szálláshelyek belföldi forgalma esetén az első 12 helyen vidéki városok szerepelnek, és csak tíz budapesti kerület van az első ötvenben. Itt Balatonfüred vezet Hajdúszoboszló, Siófok, Hévíz és Gyula előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában