Kirándulás

2023.07.31. 08:06

A vár után pizzáztak is Gyulán a mezősasi gyerekek

Vmirjáncki József

Forrás: önkormányzat

A Mezősasi Román Nemzetiségi Önkormányzat már évek óta ösztöndíjjal jutalmazza a településen lakó jó tanuló általános és középiskolás diákokat. A díjon kívül az általános iskolásoknak minden év nyarán a tanév befejezése után kirándulást is szerveznek érdekes programokkal. Voltak már Nyíregyházán a vadasparkban, és Debrecenben is. Ebben az évben Gyula nevezetességeit látogatták meg. Ezeknek a kirándulásoknak minden költségét a településen eredményesen tevékenykedő román nemzetiségi önkormányzat fizeti.

A jól tanuló gyerekek közül 15-en vettek részt az egynapos kiránduláson felnőttek kíséretével. Külön autóbusszal mentek a városba, melyet a helyi önkormányzat bocsájtott a rendelkezésükre. A város bővelkedik látnivalókban, melyek közül csak egy pár nevezetességet tudtak megtekinteni. A legfőbb nevezetesség a vár volt. Bejárták a kiállítási termeket, gyönyörködtek a több száz éves tárgyakban, melyeket akkor használtak az emberek. Felmentek a vár tetejére is. Onnan szép kilátás nyílt a városra, de a távoli tájakra is.

Nagy élmény volt a városnéző kisvonattal a település többi nevezetességének megtekintése. Rövid gyalogtúra keretében kilátogattak a Kálvária-dombra is.

A csoport megtekintette a város egyik nevezetességét, a Gyulai Román Ortodox Egyházi Szent Miklós-katedrálist is. A csoport tagjainak nagyon tetszett a sok festmény, a díszes ikonok, a faliképek, a freskók, az aranyozott díszítések.

Egy ilyen kirándulás programjából nem maradhat el a finom pizza sem, melyet a gyerekek jóízűen fogyasztottak el egy étteremben. A nevezetességek megtekintése után nem maradhatott el a bazársor bejárása sem, ahol ki-ki ízlése és zsebpénze szerint vásárolhatott egy kis emléket a gyulai kirándulásról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában