Kisvasutak napja

2023.07.09. 17:13

Vonatok lepték el minden formában és méretben a debreceni Nagyerdőt - fotókkal

A Vidámpark kisvasútjával és a Zsuzsival ünnepeltek a gyerekek.

Forrás: Molnár Péter

Tematikus hétvégét tartott a Nagyerdei Kultúrpark szombaton és vasárnap a Vidámpark kisvasútjának és testvérének, a Zsuzsi Erdei Vasútnak a közös napján. Az Indítóház előtt felállított sátraknál Baja Károly képeslapgyűjteményén keresztül a régi korok mozdonyait, valamint Szabó István terepasztal-kiállítását csodálhatták meg a gyerekek, így a kisvasútnál egy még kisebbet is láthattak működés közben.

Makóné Fogarasi Hajnalka, a Zsuzsi Erdei Vasút Nonprofit Kft. ügyvezetője is részt vett az ünnepségen, és a „141 éves hölgyről” mondott érdekes történeteket a látogatóknak.

Mozdonymaketteket, kartonból készült gőzmozdonyt, vasutas relikviákat, síndarabokat és több évtizedet bemutató fotókiállítást csodálhattak meg a vendégek, míg a félóránként induló kisvasút megérkezésére vártak.

Alig ért vissza a szerelvény, egy újszentmargitai család máris elfoglalta az egyik vagont. Kérdésünkre elmondták, egy napra érkeztek Debrecenbe, és sok dolgot szeretnének megnézni, de első útjuk a Vidámparkba vezette őket, amit főleg a legkisebb gyermekük nagyon élvezett.

Kiss Imre 35 éven keresztül szelte át az országot a MÁV járatain, nyugdíjas mozdonyvezetőként 11 éve szolgál a Vidámpark kisvasútján. A mozdonyok iránti szenvedélyét így nem kellett maga mögött hagynia. A nagyvasút után igazán könnyű feladat számára:

Nyári, kiegészítő munkának tökéletes, egyáltalán nem jár feszültséggel. Vidám gyerekekkel, családokkal töltjük az időt, és nagyon jól szórakozunk

 –  osztotta meg velünk.

A születésnapos kisvasútról elmondta, a C-50-es típusú, Csepel-motorral felszerelt mozdonyt 1952-ben kezdtek el gyártani Magyarországon, főleg gazdasági célokra szánták. Az ünnepelt a Vidámpark megnyitása óta zakatol a síneken. Tavaly teljesen új külsőt és feljavított belsőt kapott, idén nyáron pedig a vagonokat is a hozzá illő tematikus színekre festik.

Miután integetve búcsúztunk a távolodó kisvasútnak, visszatértünk az indítóházhoz, ahol különös rádiójelekre lettünk figyelmesek. Vince István rádióamatőr a Haonnak elmondta, 1974 óta foglalkozik morzéval, amelyet annak idején sportként jegyeztek be. Habár nem kifejezetten a testmozgásra épít, nevezhető megmérettetésnek, mivel 29 perctől 48 óráig is eltarthat egy-egy verseny, melynek lényege, hogy a rendelkezésre álló idő alatt minél több összeköttetést kell létrehozni a beérkező jelek azonosításával.

Vince Istvánnak köszönhetően kipróbálhattunk egy olyan, morzejel adására alkalmas billentyűt, melyet a második világháborúban is használtak, de annál régebbi vasutas billentyűt is láttunk a standjánál.

HL


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában